Fosta RDG, modernizata cu 1.300 de miliarde de euro

Duminica, 08 Noiembrie 2009, ora 19:49
1514 citiri
Fosta RDG, modernizata cu 1.300 de miliarde de euro
Foto: inmagine

Circa 1.300 de miliarde de euro au fost cheltuite de Germania de Vest pentru cea de Est dupa caderea Zidului Berlinului, in urma cu 20 de ani, pentru a finanta modernizarea fostei RDG.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de cercetari economice din Halles (IEH), doua treimi din aceasta suma au reprezentat cheltuieli sociale, informeaza Welt am Sonntag, citat de AFP.

Elementul cel mai uimitor al acestor rezultate "nu este faptul ca suma totala este mare", potrivit ziarului.

"Am fost surprinsi de faptul ca transferurile (financiare -n.red.) nu au scazut in ultimii ani, au crescut", a comentat directorul IWH, Ulrich Blum.

Un alt economist, directorul institutului de cercetare IW, Michael Huther, a apreciat saptamana aceasta ca in curand fosta RDG nu va mai avea nevoie sa fie "la perfuzii financiare", dar ca va trebui sa abandoneze utopia de a ajunge la acelasi nivel economic cu vestul tarii.

Insa indicatorii economici sunt dezastruosi la prima vedere: rata somajului in "noile landuri" este de aproape doua ori mai mare decat cea din Vest.

In schimb, din punctul de vedere al noului ministru de Interne, Thomas de Maiziere, insarcinat cu "reconstructia Estului", fost RDG urmeaza sa ajunga la acelasi nivel economic cu restul tarii in urmatorii 10 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#moderniare Germania de Est, #fonduri Germania de Vest, #cadere Zid Berlin, #studiu Halles , #Ministerul Finantelor Publice