Ziare.com

Deficitul bugetului, la sase luni, de doua ori mai mare decat anul trecut. Statul cheltuieste tot mai mult pe salarii, bunuri si servicii

Joi, 26 Iulie 2018, ora 20:25

   

Deficitul bugetului, la sase luni, de doua ori mai mare decat anul trecut. Statul cheltuieste tot mai mult pe salarii, bunuri si servicii
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele sase luni cu un deficit de 14,97 miliarde lei, 1,61% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de 2,21% cat era programat, de peste doua ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate joi pe site-ul Ministerului Finantelor.

In primele sase luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB.

In ianuarie-iunie 2018, veniturile bugetului general consolidat, de 132,04 miliarde lei, reprezentand 14,2% din PIB, sunt cu 12,6% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Se inregistreaza cresteri fata de anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+36,8%) si din veniturile nefiscale (+13%).

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"In luna iunie 2018 se constanta o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 15,6% fata de luna iunie 2017, ajungand la o valoare de 26,77 miliarde lei pe primele sase luni ale anului, ceea ce reprezinta o crestere cu 5,9% fata de perioada similara a anului precedent", se arata in comunicat.

Scaderi la impozitele pe salarii

Veniturile din accize au fost in suma de 13,13 miliarde lei (1,4% din PIB) cu 9,9% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 5,9% fata de aceeasi perioada a anului 2017.

S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 21,5% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018.

"De asemenea, se inregistreaza o diminuare cu 26,8% fata de aceeasi perioada anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule", se arata in comunicat.

Cresc cheltuielile

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 6,9 miliarde lei cu 22,8% mai mari decat cele incasate in anul 2017 in aceeasi perioada.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 147,01 miliarde lei, cu 19% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.

"Cheltuielile de personal sunt cu 24,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 9,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent", se arata in comunicat.

Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetele locale, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetele institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii bugetare.

"Subventiile sunt mai mari cu 4,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, mentinandu-se la acelasi nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,4%. Dobanzile sunt cu 21,7% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, respectiv 0,8% din PIB, avandu-se in vedere cumularea datelor de plata a dobanzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark", se arata in comunicat.

Cheltuieli mai mari si la asistenta sociala

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 13,9%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1.000 lei si de devansarea sumei (1,3 miliarde lei) pentru plata a 50% din cheltuielile cu pensiile pentru luna iulie care se distribuie prin Posta Romana, precum si majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9,1 miliarde lei, de 1,5 ori mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In 2017, deficitul bugetului general consolidat a fost de 24,3 miliarde de lei, 2,88% din PIB, sub tinta anuala stabilita de 2,96%.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1782 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bunastarea natiunii creste cind productia creste si cind impartirea

profiturilor este echitabila. Orice alta alternativa e o abureala electorala. Explicati cu rabdare la toti votantii, chiar daca va e sila sa o faceti.

 

.

Veorica Vasilica ne salvează. Ea are un consilier nemaipomenit care și-a ascuns tablouăle intr-un cimitir și care a luat pentru treaba ast opt anișori și jumătate și in plus va fi ajutată de albinosul de la finanțe care va scoate binișor buzunarele lui Klaus Iohannis .

fara investitii nu se poate produce avere la buget. iar bugetul este

cheltuit pe bugetari, neproductivi.
va furati caciula singuri.
asta nu este economie de piata sau liberarala.
este cincinal comunist.

dracnea tocmai a amanetat viitorul adultilor.
anul viitor vine randul copiilor, si asa mai departe...

 

Asteptam cu interes falimentul Romaniei. Ca sa ne disciplineze

creditorii. Ca noi nu sintem in stare. Ca in Grecia, oameni buni.

....da......ori criza....ori re-epoca de aur.....cum mai ziceam!....

.....si tot nush ce sa aleg din astea doua!.....ca n-o vreau pe niciuna!.....

 

Dragnea a FURAT din banii copiilor cu DIZBILITATI.

Asta e "cresterea economica" mult trambitata de GIO-Psd,dar neintalnita in realitate!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor