Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Modificari in regulile de contabilitate valabile incepand cu 2014

Marti, 18 Martie 2014, ora 16:07
2544 citiri
Modificari in regulile de contabilitate valabile incepand cu 2014

Inceputul anului 2014 a marcat intrarea in vigoare a unei serii de modificari laregulile de contabilitate. Propunerea initiala a adus modificari pentru prima data aproape de sfarsitul lui 2013 prin ordinul MFP nr. 1898/2013 cu referire la modul in care punctele cadou si creantele preluate prin cesionari sunt tratate din punct de vedere contabil.

Tot in noiembrie 2013, cand s-au aplicat aceste modificari, au fost introduse si o serie de noi criterii referitoare la recunoasterea cheltuielilor si a veniturilor. O a doua modificare, cu care s-a intervenit prin ordinul MFP 2067/2013 propus in luna ianuarie anul acesta, a pus accent pe Planul de conturi general si evidentierea certificatelor verzi.

Ordinele de modificare au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 727 din 26 noiembrie 2013 si respectiv Monitorul Oficial nr. 6 din 7 ianuarie 2014. Modificarile prevazute in cele doua ordine MFP intra in vigoare pentru raportarile contabile anuale pe 2013.

Se discuta inca de la sfarsitul lui 2012 si inceputul lui 2013 in presa de specialitate si in mediul online pe domenii dedicate contabilitatii despre aspectele vizate in cazul in care o serie de modicari ar fi implementate in viitorul apropiat, prefatand reglementarile aduse de cele doua noi ordine din noiembrie 2013 si respectiv ianuarie 2014.

Dintre modificarile recente in contabilitate, una dintre cele mai discutate este cea referitoare la modalitatea de inregistrare a certificatelor verzi, astfel producatorii de energie ce fac uz de surse regenerabile carora le sunt dedicate certificatele verzi vor trebui sa evidentieze lunar dreptul de a le primi.

In aceste conditii, ordinul MFP nr. 2067/2013 dicteaza ca creanta aferenta certificatelor verzi va fi evaluata in functie de numarul si pretul de tranzactionare valabil la data stabilirii dreptului si publicata de catre operatorii de energie electrica. La sfarsitul anului financiar se ia in calcul pretul ultimei tranzactii publicate de operatorul pietei de energie electrica. Conform noilor modificari, contravaloarea certificatelor verzi este evidentiata in contul 507, iar pentru certificatele verzi vandute, profitul va aparea in contul 7642 si pierderile in contul 6642.

Vechile reguli permiteau inregistrarea certificatelor verzi in contul 472 pentru venituri inregistrate in avans, analitic distinct.

Totodata, moficarile aduse de ordinul MFP nr. 2067/2013 vizeaza introducerea a cinci noi conturi in Planul de conturi general dupa cum urmeaza:

507 - "Certificate verzi acordate" - debitul care este dedicat certificatelor verzi primite, inclusiv cele a caror tranzactionare a fost amanata in prealabil, diferentele dintre pretul certificatelor la data de tranzactionare si pretul acestora la data constatarii dreptului de primire si diferentele favorabile rezultate din evaluarea certificatelor verzi la sfarsit de exercitiu financiar.

In creditul contului 507 se inregistreaza valoarea certificatelor verzi vandute, pierderea suferita datorita diferentei dintre valoarea contabila a cerificatelor verzi si pretul cu care acestea sunt vandute, diferentele nefavorabile rezultate din evaluare la final de exercitiu financiar a certificatelor verzi si certificatele verzi care au fost anulate. Soldul acestul cont este reprezentat de valoarea totala a certificatelor verzi existente.

266 - "Certificate verzi amanate" - acest debit este dedicat certificatelor verzi care sunt supuse unei amanari de tranzactionare, debit in care se va inregistra valoarea acestora si al carui sold va reprezenta valoarea totala a certificatelor vezi ce urmeaza a fi tranzactionate.

1491 - "Pierderi rezultate din reorganizari si care sunt determinate de anularea titlurilor detinute".

1495 - "Alte pierderi legate de instrumentele de capitaluri proprii".

6455 - "Contributia unitatii la asigurarile de viata".

Alaturi de introducerea acestor noi conturi, conform modificarilor introduse de ordinele MFP 1898/2013 si 2067/2013 privitoare la noile reguli decontabilitate, au fost schimbate si denumirile sau functionarea unor conturi deja existente precum contul 438 in care formularea "scheme de pensii facultative" va fi inlocuita cu "fonduri de pensii facultative".

Sursa foto: www.lic.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#modificari reguli contabilitate, #schimbari reglui contabilitate, #modificari certificate verzi , #Ministerul Finantelor Publice