Ziare.com

Restructurarea creditelor se va aplica persoanelor cu salarii sub 2.000 de lei

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 15:15

   

Restructurarea creditelor se va aplica persoanelor cu salarii sub 2.000 de lei
Schema fiscala pentru restructurarea creditelor, denumita de presa "Electorata", va fi aplicata doar pentru persoanele cu venituri din activitati dependente sub 2.000 de lei pe luna, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurarile fiind permise pana la finele lui 2015.

Ministerul Finantelor Publice a publicat spre dezbatere publica forma actului normativ, care va fi analizat intr-o prima lectura in sedinta de Guvern de miercuri.

"Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate dependenta si care realizeaza venituri din salarii, la functia de baza, in sensul acordarii unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luata in calcul la stabilirea bazei impozabile.

Basescu da vina pe Florin Georgescu (BNR): Este responsabil pentru "electorata"

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Pentru a beneficia de deducerea speciala lunara pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie sa realizeze venituri brute din salarii prevazute la art. 55 altele decat alin. (2) - (4), la functia de baza sau venituri brute din pensii de pana la 2.000 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea", se explica in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Astfel, deducerile nu vor fi aplicate si pentru alte forme de venituri, altele decat cele obtinute din activitati dependente, din functia de baza. Schema fiscala este optionala atat pentru debitor, cat si creditor si se va aplica pentru clientii care solicita restructurare la banci si la institutiile financiare nebancare (persoane juridice romane si sucursalele institutiilor financiare straine) inscrise in Registrul General de la BNR.

Deducerea se acorda lunar, incepand cu drepturile reprezentand venituri din salarii si pensii aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singura sursa de venit si reprezinta rata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei, in anumite conditii, pe baza documentelor justificative emise de imprumutator.

Bancherii: Reesalonarea creditelor, program electoral. Ce vor face bancile

Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

In varianta elaborata initial, restructurarea creditelor trebuia sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani. Deducerea fiscala era limitata la 500 de lei pe luna.

In urma cu o saptamana, ministrul Finantelor Ioana Petrescu a indemnat presa sa se adreseze ministrului delegat pentru Buget Liviu Voinea pentru intrebari privind restructurarea "Electorata", la doua luni dupa ce Voinea a declarat ca initiativa este in gradina Ioanei Petrescu.

"Masura de restructurare a creditelor a fost propusa de domnul Voinea. Stie mai multe detalii", a spus joi Petrescu, intrebata intr-o conferinta de presa cand si sub ce forma va fi aplicata masura de restructurare a creditelor prin facilitati fiscale.

BNR: Reesalonarea ratelor nu e avantajoasa. Oamenii vor plati in final mai mult

In urma cu doua luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, afirma ca ordonanta de urgenta privind schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei nu se regaseste printre atributiile sale, fiind o problema de politica fiscala.

"Nu e la mine, e pe politica fiscala", a raspuns atunci Voinea, intrebat daca poate da detalii privind stadiul proiectului de act normativ si cand va intra in vigoare masura de spijinire a persoanelor cu credite, anuntata de premierul Victor Ponta.
Presedintele Traian Basescu declara in aprilie ca prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a fost unul dintre artizanii "electoratei", seful statului mentionand ca doreste ca Banca Natonala sa nu ajunga in situatia de a executa dispozitiile Guvernului.

Ulterior, BNR a raspuns printr-un comunicat in care sustinea ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei a fost conceputa, initiata si dezvoltata de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invocand ca semnificativ in acest sens un articol publicat de Voinea pe site-ul Financial Times.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1525 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

E clar că vin alegerile...

Măsura asta, aia cu imblinzirea condițiilor de acordarea a ajutoarelor sociale... Ce pomeni mai urmează?
Altfel, nu e chiar atit de rău precum ințelesesem că va fi - credeam că guvernul va face pur și simplu cadou cei 900 de lei. Insa e doar o deducere de la impozitare.
Adică dacă ai maximul admis de 2.000 lei brut calculul obișnuit sună cam așa:
Din cei 2.000 se scad contribuțiile sociale:
sanatate+pensii+somaj+accidente+concedii=10,7%+31,3%+1%+0,15%+0,85%=44% adică 880 lei. Rămin 1.120 lei venit net impozabil. Din ăsta se scade deducerea personală - să zicem pentru 2 copii, adică 225 lei. Rămin 895 lei care se impozitează cu 16% adică 143 lei impozit. Ceea ce face ca din salariul brut de 2.000 omul să rămină cu (895-143)+225=977 lei in mină.

Dacă ai credit de plătit calculul se face așa:
După ce se scad contribuțiile alea care ne sărăcesc pe noi și ii imbogățesc pe ei rămin cei 1.120 lei impozabili. Din ei pe lingă deducerea personală se scad cel mult 900 lei. Adică in cel mai bun caz scapi de impozitul pe venit. Adică ăia 143 de lei de mai sus.
Ăsta e ajutorul real maxim care poate fi primit.
Din ce-mi aduc aminte a mai fost unul care a incercat să scape promițind o sută in plus...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor