Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania se infunda tot mai mult in datorii

Vineri, 28 August 2009, ora 07:41
1719 citiri
Romania se infunda tot mai mult in datorii
Foto: Arhiva

Statul roman cheltuieste mai mult decat incaseaza, asa incat in primele sapte luni Ministerul Finantelor a cheltuit cu dobanzile mai mult cu 50% fata de aceeasi perioada din 2008.

In fiecare zi, Romania a cheltuit cu 19 milioane de euro mai mult decat isi putea permite, suma care echivaleaza cu un deficit bugetar de 3,31% din PIB, informeaza Gandul.

Zilnic s-a cheltuit cu 1 milion de euro mai mult fata de anul trecut cu cheltuielile de personal, nu mai putin de 29,3 miliarde lei, in crestere cu 11,8%, in ciuda avertismentelor primite de la FMI. Luna precedenta costurile cu personalul au crescut cu 17,5% fata de iunie.

O alta cheltuiala survine din plata dobanzilor la creditele contractate. Din ianuarie pana in iulie, cheltuielile cu dobanzile au sarit cu 50% peste nivelul din aceeasi perioada de anul trecut, ajungand la aproape 3,5 miliarde lei, adica 834 milioane euro, fata de 707 milioane euro in urma cu o luna.

Comparativ cu cheltuielile, Ministerul Finantelor a incasat venituri cu 18,5 % mai mici din taxa pe valoarea adaugata, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Romania cheltuieste mult, #cheltuieste mult decat incaseaza, #plata dobanzi , #Ministerul Finantelor Publice