Ucraina construieste doua noi reactoare la Hmelnitki

Luni, 22 Septembrie 2008, ora 18:50
1754 citiri
Ucraina construieste doua noi reactoare la Hmelnitki

Compania de stat pentru energie atomica din Ucraina, Energoatom, va incepe in 2010 constructia a doua noi reactoare nucleare la centrala de la Hmelnitki, situata la mai putin de 200 km de Romania, a anuntat luni ministerul ucrainean al Energiei.

Citand afirmatii ale ministrului ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, ministerul a anuntat ca autoritatile vor sa asigure o finantare cat mai usor de suportat pentru proiect, care ar urma sa creasca la 17 numarul de reactoare in functiune in Ucraina, relateaza Reuters.

Ministerul nu a dat detalii privind costurile finantarii, insa a precizat ca reactoarele ar urma sa intre in functiune la sfarsitul lui 2016.

La 22 de ani dupa explozia de la centrala nucleara din Cernobil, cel mai grav accident nuclear civil din lume, putini ucraineni pun in discutie energia nucleara sau extinderea centralelor.

Cele patru centrale nucleare din Ucraina, cu o putere instalata de 13.835 de megawati, acopera 46,4% din productia de energie a tarii.

Primul reactor al centralei nucleare de la Hmelnitki a intrat in functiune in 1987, la finalul epocii sovietice, iar al doilea a inceput sa produca energie electrica abia in 2004, cu ajutorul Uniunii Europene, dupa mai multi ani in care a fost lasat in paragina din cauza problemelor de finantare.

Cele doua reactoare au fiecare o putere instalata de 1.000 de megawati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#centrala nucleara, #reactor, #Hmelnitki, #Ucraina, #cernobil , #Ministerul Finantelor Publice