Cum se plimba porcii prin tara in plina epidemie de pesta: Se vand pe Internet chiar de langa focar si nimeni nu verifica transporturile

Joi, 09 August 2018, ora 14:32
9803 citiri
Cum se plimba porcii prin tara in plina epidemie de pesta: Se vand pe Internet chiar de langa focar si nimeni nu verifica transporturile
Foto: Arhiva Hepta.ro

In mod normal, ca sa impiedice raspandirea pestei africane, autoritatile ar trebui sa monitorizeze in detaliu toate transporturile de porci din Romania. In realitate, insa, gospodarii din intreaga tara - inclusiv din judetele cu pesta - isi vand porcii pe Internet, fara ca cineva sa verifice daca animalele sunt sanatoase sau daca, dimpotriva, risca sa raspandeasca boala in restul tarii.

Intre timp, pesta se extinde neincetat, chiar daca autoritatile incearca sa puna batista pe tambal.

Prezenta pestei porcine africane a fost confirmata, deja, potrivit Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in opt judete din tara. Este vorba despre Satu Mare, Bihor, Salaj, Ialomita, Braila, Galati, Tulcea si Constanta. Per total, au fost identificate aproape 550 de focare de boala, dintre care doar trei in ferme, iar restul in gospodariile oamenilor, potrivit ANSVSA.

O asemenea raspandire a bolii inseamna ca autoritatile ar trebui sa poata afla, in permanenta, ce animale din zonele cu pesta se vand, dar si pe unde sunt ele transportate catre viitorii proprietari.

Chiar inainte ca epidemia sa izbucenasca, Comisia Europeana atrasese atentia, intr-un raport, ca Romania nu monitorizeaza asa cum trebuie aceste transporturi.

"Numeroasele exploatatii nonprofesionale cu un nivel redus de biosecuritate reprezinta cel mai vulnerabil punct de introducere a infectiei la porcii domestici. (...)

Autoritatile se vor confrunta cu o provocare in trasarea porcilor si stoparea

raspandirii bolii in ipoteza izbucnirii unui focar din cauza lipsei de

evidente privind gospodariile individuale si a existentei unor deplasari

neconsemnate (de exemplu, ale purceilor) ", avertiza Comisia Europeana.

Din pacate, ce a spus Comisia Europeana s-a si confirmat. Gospodarii din judetele in care s-a confirmat prezenta pestei isi vand porcii pe Internet, fara ca cineva sa-i poata opri. In plus, multe dintre animale - cum ar fi purceii fatati in aceasta primavara - nici macar nu sunt inregistrate in bazele de date ale Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), in conditiile in care, prin ordinul 17/2018, presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu, a anulat controalele veterinare de primavara din gospodariile populatiei.

In aceasta situatie, nimeni nu stie de unde se vand porci si unde ajung acestia si nici daca animalele sunt sanatoase sau bolnave.

Autoritarile din Bihor au uitat sa anunte ca pesta s-a extins in judet

La Bihor - judet in care s-au confirmat deja din iulie 21 de focare de pesta in gospodarii - o femeie incearca sa isi vanda, pe Internet, o scroafa cu 5 purcei vietnamezi, la pretul de 1.000 lei. Contactata telefonic, femeia ne spune ca animalele sunt sanatoase, fara pesta. Iar daca vrem sa le incarcam in masina si sa venim cu ele pana la Bucuresti, e prea putin probabil sa ne opreasca cineva pe drum si sa ne intrebe ce e cu porcii.

Am incercat sa aflam daca autoritatile locale verifica sau nu transporturile de porci care trec prin zona. Nu ne-a fost usor.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politiei, Alina Dinu, ne-a spus ca doar Institutia Prefectului si Directia Sanitara Veterinata comunica informatii pe acest subiect. La randul sau, purtatorul de cuvant al prefectului, Razvan Puia, ne-a cerut sa luam legatura cu DSVSA Bihor pentru informatii pe aceasta tema.

Iar directorul DSVSA Bihor, dr. Remus Motoc, ne-a declarat doar ca boala s-a extins, in judet. In ceea ce priveste verificarea transporturilor, s-a aplicat legislatia, sustine directorul.

"Sigur, cand am avut cazurile de pesta din iulie, am aplicat restrictiile respective. Spre exemplu, vitele n-au iesit la pascut pentru 7 zile. Nu dam comunicate dupa identificarea fiecarui focar de pesta. Astazi avem 5 focare noi, vom da un comunicat cu ele si vom face, in continuare, ce impune legea", a spus Remus Motoc pentru Ziare.com.

Intrebat daca exista restrictii, in Bihor, privind circulatia porcilor domestici - mai ales a celor fatati in primavara, care nu sunt nici macar inregistrati de DSVSA - directorul a hotarat sa nu ne mai spuna nimic.

"Stiu ce vreti sa faceti acum. De ce intrebati la noi si nu la Bucuresti, la Autoritate? Eu altceva nu mai am sa va spun acum", a incheiat conversatia dr. Remus Motoc.

Ziare.com a solicitat in scris catre ANSVSA informatii privind modul in care sunt monitorizate transporturile de porci, in vederea prevenirii pestei porcine africane.

Braila: Oamenii isi vand porcii, dupa ce veterinarii le-au spus ca pesta se va intinde peste tot

Un fermier din Braila, din comuna Traian (aflata la 32 de kilometri de satul Lanurile, in care e focar de pesta), anunta pe Internet ca vinde un porc de 160 de kilograme. "Se vinde din cauza pestei", scrie omul, in anunt. Contactat telefonic, fermierul a spus:

"La noi inca nu sunt probleme cu pesta. Dar a venit veterinarul si ne-a spus ca in perioada urmatoare n-are cum sa nu ajunga boala si aici, ca se va extinde peste tot. Asa ca mai bine sa-l vand acum decat sa moara. E sanatos acum, l-am crescut cu cereale si lucrena. L-am crescut pentru mine, dar acum il vand.

A mai intrebat cineva si vrea sa vina sa-l taie aici si sa-l ia duminica. Am spus a ajuns la 180 de kilograme si ca-l dau si cu 1.000 lei, nu-i problema (adica la 5,5 lei/kg, in conditiile in care pretul initial era 8 lei/kg) . Din cate stiu, prin zona Lanurile, sunt restrictii de transport cu animale. Dar daca va duceti inspre Galati, nu stiu sa fie restrictii. Daca-l luati viu, trebuie doar sa aveti masina speciala, sa-l transportati in bune conditii, asa cum cere legea dintodeauna. Dar alte restrictii nu stiu sa fie", a spus fermierul.

E clar deci ca - desi boala se extinde - statul permite circulatia prin tara a multor porci care nici macar nu sunt inregistrati in bazele de date ale veterinarilor si despre a caror stare de sanatate nu se stie nimic.

In loc sa rezolve aceasta problema a circulatiei animalelor, statul prefera, in schimb, sa pregateasca un masacru al animalelor si pasarilor salbatice, considerand, in ciuda atentionarilor venite de la specialisti, ca astfel va putea tine pesta in frau.

Citeste si Autoritatile vor sa impuste toate animalele salbatice in zonele afectate de pesta. Specialist: Nu ajuta deloc si va crea probleme inimaginabil de mari

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#pesta porcina africana Romania, #porci vanduti internet, #transport porci liber Romania pesta , #pesta porcina