Cum se vede lupta cu pesta porcina la fata locului: Imagini de cosmar, conditii inumane si boala incurabila a Romaniei - "stiu eu mai bine"

Duminica, 19 August 2018, ora 10:20
26534 citiri
Cum se vede lupta cu pesta porcina la fata locului: Imagini de cosmar, conditii inumane si boala incurabila a Romaniei - "stiu eu mai bine"
Foto: Arhiva Ziare.com

Imagini de cosmar cu gospodariile taranilor inainte si dupa ce le-au fost omorati porcii, cu lesurile aruncate in camioane si pravalite in gropi imense de pamant, cu echipele care lupta cu boala topindu-se sub soarele arzator in echipamentele de protectie - asa arata lupta cu pesta porcina africana in aceste zile in Romania, in judetul cu cea mai agresiva forma de raspandire a bolii din toata tara.

Dincolo de imaginile de cosmar, am descoperit aceeasi Romanie, cu tarele ei, chiar si in aceasta situatie critica - reguli facute dintr-un birou care nu se potrivesc cu situatia din teren, reguli incalcate de cei care ar trebui sa le aplice pentru ca stiu ei mai bine. Iresponsabilitate si incalcari de lege, la care toata lumea inchide ochii. O Romanie parca imposibil de dus vreodata in lumea civilizata a responsabilitatii, a respectarii legii, a asumarii raspunderii si, in final, a tragerii la raspundere daca nu ti-ai facut treaba cum trebuie si pentru pagubele provocate.

O comuna incremenita in timp

E ora 13:15 si comuna tulceana Ostrov parca a incremenit. Caldura e apasatoare, sufocanta, asa ca noi am ramas singurii care mai bat ulitele, pe aici, in lung si-n lat. Pana si batranii care, de obicei, isi mai pierd vremea pe la porti s-au retras acum in case, la racoare.

Cand, in sfarsit, zarim un ostrovean pe ulita, ii facem disperati semn sa se opreasca si sa ne astepte. E un baiat de vreo 10 ani, cocotat pe saua unei biciclete jerpelite. E slab, dezbracat pana la brau, ars de soare si incaltat cu niste papuci din plastic atat de prafuiti incat nu le mai poti nici macar ghici adevarata culoare.

Il intrebam prin ce parte a satului se omoara astazi porcii gospodarilor din comuna. Baiatul isi trage nasul si apoi intinde energic o mana spre un deal din apropiere:

- Acolo!, ne raspunde vioi.

- Pe langa biserica aia mare?

- Da, acolo, prin spate!

- Tie n-au venit sa iti ia porcul?

- Nu, ca l-a taiat taticu'.

- Cand l-a taiat?

- Aaa, nu stiu. Mai demult!

- Pai de ce l-a taiat asa, vara?

- Ca sa nu se imbolnaveasca. Asa i-a zis domnu' doctor, sa taie porcu' ca sa nu se imbolnaveasca, spune baiatul.

Mai ramane o vreme pe loc, sprijinindu-si bicicleta si petrecandu-ne cu privirea, in timp ce urcam spre biserica. Nu mai trece mult si incepem deja sa deslusim huruitul unui tractor si voci de oameni care striga. Echipele de ucidere trebuie sa fie! Cine altcineva s-ar mai incumeta sa munceasca pe asa o caldura chinuitoare?

Trecem repede printr-un labirint de ulite pana cand ajungem pe o strada mai lata, asfaltata de curand. Uite-i! Doctori care ucid animalele si militari care cara lesurile. Cu totii, paziti de jandarmi, printre care se strecoara niste functionari cu foi in maini, veniti sa inregistreze greutatea porcilor si sa intocmeasca documente pentru despagubirea proprietarilor care raman cu cotetele goale.

In total, un convoi de vreo patru masini, urmat de un excavator si un camion deja pe jumatate plin cu lesuri de porc.

Echipele de ucidere lupta cu pesta pe canicula, in salopete sufocante din plastic. Sau fara ele...

Pe asfaltul fierbinte al soselei - chiar in fata unei porti deschise in laturi - zace lesul unui porc masiv, de peste 100 de kilograme. 4 soldati tineri, cu salopete albe din polipropilena stravezie legate in jurul mijlocului, peste hainele militare, se pregatesc sa-l salte in cupa unui excavator.

Toti militarii sunt deja lac de sudoare, chiar si fara sa isi imbrace complet salopetele albe. Cand ne vad, se impacienteaza.

- Alo, da' anunta-ne si pe noi inainte sa faci poze, da? Sa ne tragem salopetele la loc, pe noi! Si te pomenesti ca de la pozele tale din ziar vine cineva sa ne spuna ca n-am respectat procedura de interventie!, spune un militar tanar, in timp ce ridica o mana, ca pentru a-si ascunde fata de obiectivul aparatului foto.

Un les mare de porc zace pe asfalt, in fata unei porti din Ostrov - Foto: Ziare.com

Pana se echipeaza la loc militarii, vorbim cu dr. Dorin Cotos, medicul veterinar concesionar din Ostrov. E un barbat vanjos, care se misca sprinten printre membrii echipei de ucidere. Poarta si el salopeta alba, obligatorie pentru toti oamenii care vin in contact cu porcii ostrovenilor. Dar nu se plange. Cu toata ca fata ii e aprinsa de caldura, iar de pe frunte i se preling picaturi mari de transpiratie, spune ca-i obisnuit cu greul.

"O parea subtire salopeta asta, dar tine cald! Treaba e ca eu, ca medic, trebuie sa o port, n-am de ales. Pai daca nici eu nu respect procedurile, cine sa o mai faca? Mai las si eu salopeta in jos, asa, o mai leg in jurul mijlocului. Dar numai cat vorbesc cu oamenii, pe drum, pe la porti. In focar intru doar echipat complet. Dupa fiecare interventie imi schimb botosii de unica folosinta din plastic. Schimb si manusile. Chiar daca-i cald si chiar daca boala e deja peste tot, pe aici...", spune dr. Cotos.

Toate eforturile pe care le face medicul pentru a respecta procedura sunt, insa, zadarnice, daca altii intra in focarele de boala fara sa poarte tot echipamentul de protectie...

Medicul veterinar Dorin Cotos - Foto: Ziare.com

Brusc, atentia ii e atrasa de militarii care - din nou echipati in salopete, ba chiar si cu masti de protectie pe fete si pregatiti de poza - au saltat deja porcul de pe soseaua fierbinte si l-au pravalit, cu greu, in cuva incinsa de soare a excavatorului. Cu un huruit, utilajul da inapoi, isi inalta cuva si rastoarna de la inaltime porcul mort intr-un camion, alaturi de alte lesuri care se parlesc la soare. Gata si cu asta! Urmatorul!

Soldatii, medicii, jandarmii si functionarii se indreapta spre masini. Acum, ca a venit presa, toata lumea e in echipament complet. Unii mai poarta inca si mastile de unica folosinta, prinse in jurul gatului. Ceilalti membri ai echipelor n-au salopetele de protectie. Jandarmii poarta uniformele lor de vara, iar functionarii, hainele pe care si le-au ales din sifoniere pentru astazi.

Cu totii isi fac vant si isi sufla in san, doar-doar s-or mai racori putin. Dar dogoarea, in loc sa se potoleasca, parca mai rau se inteteste. Vioi, dr. Cotos spune ca bate drumurile astea deja de cateva luni.

"Noi luptam aici de multa vreme cu pesta. Nu merg de ieri, de azi, pe la portile oamenilor. Eu sunt din Topolog (comuna situata la 35 de kilometri de Ostrov), dar vin zilnic, la Ostrov, de cand cu pesta. Cred ca se fac doua luni, de acuma.

Din poarta in poarta am mers si am vorbit cu toti oamenii. Le-am spus sa isi taie si sa isi manance porcii sanatosi, crescuti din munca lor. Sa scrieti asta in ziar: indiferent ce au spus autoritatile si ANSVSA de la Bucuresti, doctorul Cotos de la Topolog i-a invatat pe oameni sa isi taie porcii sanatosi si sa-i manance", mai spune medicul.

ANSVSA anuntase ca oamenilor din preajma focarelor le este interzis sa isi taie porcii, ca nu cumva ducand carnea pe la rude sa imprastie boala prin tara.

Dar doctorul Cotos sustine ca nu-i poti rapi taranului dreptul de a-si manca porcul din cotet, mai ales daca animalul e sanatos. Dupa luni de munca de convingere, de vinerea trecuta, medicul merge cu echipa de ucidere si inregistreaza porcii asomati, pe care satenii n-au vrut sau n-au putut sa-i sacrifice, asa cum i-a invatat el.

Acum, tot ce mai poate face dr. Cotos este sa intocmeasca acte pentru porci si sa-i marcheze, astfel incat toti proprietarii - chiar si cei care pana acum n-au recunoscut ca au animalele in cotet - sa poata primi despagubiri de la stat.

"Va spun sincer, eu nu-s de acord cu treaba asta. Daca n-ai declarat porcul, de ce sa te despagubeasca statul? Dar vin, chiar daca nu-s de acord, si imi fac treaba pentru oameni. Asta-i misiunea mea si mi-am unit fortele cu domnul doctor de la DSVSA, care se ocupa de ucideri. Uitati ca vine si dumnealui sa stam de vorba!", adauga medicul veterinar din Ostrov si Topolog.

Cum li se ucid oamenilor porcii, ca sa nu se raspandeasca pesta africana

Imbracat in uniforma alba de polipropilena inchisa aproape pana la gat, medicul veterinar Valentin Tertis de la DSVSA Tulcea ne masoara din priviri. Nu-i deloc incantat ca am venit. Ce vrem de fapt? Parca ii vine si greu sa creada ca pe caldura asta sufocanta am batut drumul de la Bucuresti pana la Tulcea numai ca sa vedem cum li se omoara ostrovenilor porcii. Nu cumva cautam sa-i prindem cu ceva pe veterinari? Ca deh, asa-i presa din ziua de azi...

Pana la urma, insa, omul se mai imbuneaza, ne da o salopeta, o pereche de botosi de unica folosinta pe care-i incaltam peste pantofi si manusi. "Daca tot ati venit atata drum, echipati-va si haideti sa vedeti cum stau lucrurile!", ne spune medicul.

Imediat ce imbracam echipamentul de protectie, ne dam seama de ce se grabeau soldatii sa-l dea jos. E sufocant. Purtandu-l, lucrezi sub soarele de foc imbracat cu doua randuri de haine.

Incotosmanati astfel, intram in batatura unor gospodari care, cu chiu cu vai, au acceptat sa li se omoare porcii. Vreo trei-patru caini legati bine latra agresiv si incearca sa se repeada la noi.

Impasibil, medicul isi asaza langa cotet trusa cu instrumente, isi scoate asomatorul - numit si pistol cu glont captiv - si il pregateste pentru interventie. Apoi patrunde in cotet, alaturi de asistentul sau. Adus de spate, cu genunchii indoiti si mainile departate, intocmai ca un portar care se pregateste sa apere un penalty, veterinarul se indrepta spre animale.

Speriati, presimtind primejdia, porcii se zbat si guita pe mai multe voci. Cu fiecare pocnet strident al asomatorului, cate o voce se curma. Apoi, inca una. Pana cand in cotet se lasa linistea.

Medicul Valentin Tertis, aplecat peste trusa sa de instrumente, isi pregateste asomatorul pentru uciderea preventiva a unor porci - Foto: Ziare.com

Medicul iese din adapostul porcilor ucisi si spune ca unul dintre animale era atins de pesta. In locul lui intra militarii, care scot lesurile la dezifectat si apoi le cara la cuva excavatorului. Iar acesta le rastoarna in camionul cu lesuri. In continuare, asistentul medicului veterinar incepe sa stropeasca prin cotet si prin imprejurimi cu dezinfectant.

Peste mirosul incins al curtii se asterne repede unul iritant, de chimicale.

Cotetele porcilor ucisi preventiv sunt dezinfectate - Foto: Ziare.com

In batatura, printre medicii si soldatii obligati sa poarte costumele sufocante din plastic, de teama ca pesta sa nu se raspandeasca, zburda desculti si pe jumatate dezbracati copiii gospodarilor. Daca unul singur ar pleca din Ostrov azi, ar lua cu el, pe talpi, si pesta pentru eradicarea careia statul cheltuie acum o multime de bani si mobilizeaza o armata de bugetari.

Si la fel ar face parintii copiilor, ostroveni in toata firea, care toata dimineata s-au foit pe la porc, stiind ca n-au sa-l mai vada... Pe ei cine-i dezinfecteaza?

Dr. Valentin Tertis: Normal ca ceea ce facem e traumatizant. Doar nu v-ati imaginat ca porcul sta linistit sa-l omoram, nu?

Dupa ce uciderea preventiva din aceasta gospodarie s-a incheiat, dr. Valentin Tertis se retrage la masina, unde se pregateaste pentru urmatoarea interventie.

Il intrebam daca mai stie cati porci a ucis pana acum, de la venirea pestei.

Medicul nu raspunde imediat. Se sprijina de portiera deschisa, isi scoate o tigara si o aprinde. Apoi inhaleaza fumul cu nesat. Si, in cele din urma, face cu mana un gest de lehamite.

"Nu, nu mai stiu cati am omorat. Trebuia sa-i numar pe toti? S-au raportat, ii gasiti in statisticile DSV-ului... Ganditi-va ca noi, de doua luni, numai asta facem aici. Omoram si ingropam porci. Din noapte in noapte, daca s-ar putea. Urata boala e pesta asta! Scarboasa!", spune medicul, inciudat ca, in loc sa le poata vindeca oamenilor animalele, trebuie sa le ucida.

Un barbat in salopeta alba ne sopteste, in trecere: "Sa-l intrebati pe domnul doctor si daca viseaza noaptea miile de porci pe care i-a omoarat. Eu asa am auzit, ca il mai tin treaz...".

Valtin Tertis tace perlex pret de cateva clipe. Apoi se intoarce spre cel care ne vanduse pontul:

"Pai bine si acu' ce facem? Lasa, domnule, sa isi traiasca fiecare durerile lui fara sa mai scrie si ziarul despre ele! Asta-i intereseaza pe oameni, acuma, ca visez eu porci si ca ma trezesc noaptea?"

Valentin Tertis mai trage cateva fumuri. Pare ca gandurile l-au dus departe. Poate intr-o lume in care nu trebuie sa omoare, in fiecare zi, atatea animale... Apoi brusc se hotaraste sa ne explice.

"E o trauma sa faci ceea ce facem noi, sa stiti. De fapt, sunt mai multe traume aici. Prima e ca omori animalele. Te ajunge, pana la urma! Apoi - poate oamenii nu stiu - dar porcul nu vine la tine, spasit, sa-l omori! Daca nu te-a luat niciodata la goana un vier de 160 de kile, nici nu-ti doresc!

Proprietarul nu pune mana sa isi prinda si sa isi tina porcul, la asomat. Nu, asta o facem noi singuri: asistentul si medicul veterinar. In plus, e trauma lucrului cu oamenii carora le ucizi animalele. Ei te injura, te blesteama! Unii isi cer si scuze, mai tarziu. Dar cu amintirile alea urate tot ramai!", ne povesteste medicul veterinar.

Uite porcii, nu sunt porcii! De ce au incercat sa scape de presa inainte sa ingroape animalele

Dupa vreo cateva ore in care a mai ucis cam 15 porci din gospodariile ostrovenilor, dr. Tertis ne spune ca ne-a ajuns pentru astazi. E cazul sa predam salopeta si sa mergem la dezinfectat. Mai sunt cel mult vreo doua gospodarii in care sunt animale de ucis si apoi lesurile vor fi ingropate in afara satului.

Ii spunem medicului ca vrem si noi sa vedem unde anume si in ce conditii sunt ingropate animalele ucise.

E momentul in care medicul concesionar de la Ostrov si cel de la DSVSA se inteleg din priviri si incearca sa scape de noi. In fata masinii noastre, pe ulita, intra camionul masiv al armatei, care merge incet si ne blocheaza vederea. Cateva clipe sunt suficiente ca masina doctorului Tertis, excavatorul si camionul incarcat cu lesuri de porci sa se faca nevazute.

Un soldat se uita la noi si rade: "Ei, gasiti-i acum! Mergeti, mergeti, ca oricum aveti masina mai sprintena decat camionul nostru!".

In loc sa mergem dupa echipele de ucidere, insa, preferam sa vedem cum arata groapa comuna in care sunt descarcati porcii ucisi preventiv la Ostrov. Cand o gasim, intelegem si de ce n-au vrut medicii sa ne-o arate. Oamenii primariei au sapat-o adanca, asa cum cere procedura. Cu toate astea, groapa nu e tapetata cu folie, inclusiv pe taluzuri, asa cum ar trebui, potrivit manualului de interventie in focarele de pesta porcina, creat de ANSVSA.

Potrivit documentului, "geomembrana (folie de plastic sau prelata de cel putin 1,5 mm) se asterne pe toata suprafata gropii, inclusiv pe taluzuri".

Puteti citi manualul integral realizat de ANSVSA aici:

Groapa pentru porcii ucisi la Ostrov e suficient de adanca, dar nu si izolata cu folie - Foto: Ziare.com

Nu trece mult si camionul incarcat cu lesuri ajunge la fata locului. Nici de aceasta data presonalul DSVSA Tulcea nu e din cale afara de incantat sa ne vada. Medicul Valentin Tertis incearca sa ne convinga sa nu mergem pana aproape de groapa. Ii spunem ca deja am fost si am fotografiat locul. Ofteaza.

Un barbat coboara din masina DSVSA Tulcea si ne spune - cam abrupt si intr-un limbaj imposibil de reprodus aici - ca asa-s jurnalistii, isi baga nasul unde nu ne fierbe oala!

In sfarsit, camionul incepe sa descarce porcii in groapa. Lesurile cad direct pe pamantul gol, nu pe folie, asa cum cere Manualul operational pentru interventia in cazul focarelor de pesta porcina. Doar folia pe care au stat porcii in camion se prevaleste, in dezordine, in groapa, fara macar sa acopere lesurile si fara sa le izoleze. Apoi, totul este acoperit cu pamant.

Porcii sunt descarcati in groapa, pe pamantul gol - Foto: Ziare.com

Medicul Valentin Tertis ne spune ca oricum exista si specialisti care spun ca, daca izolezi lesurile in folie, virusul va trai mai mult, in resturile animale, iar riscul de extindere a bolii va fi mai mare. Iar altii sustin ca folia nici n-ar trebui lasata in pamant, din cauza ca nu e biodegradabila.

In mod evident, folia nu asigura izolarea animalelor, ci permite contactul lor direct cu solul din zona - Foto: Ziare.com

La solicitarea Ziare.com, directorul DSVSA Tulcea, dr. Mitica Tuchila, a declarat, insa, ca procedura de ingropare a porcilor presupune, totusi, asternerea foliei in groapa si pe taluzuri, asa cum prevede manualul de interventie al ANSVSA.

Directorul institutiei tulcene sustine ca va verifica de ce la Ostrov nu s-a respectat modul standard de lucru.

Ziare.com a descoperit, insa, ca situatia nu e singulara si ca tot fara folie se ingroapa porcii in alte locuri. Dar despre asta va vom relata intr-un material viitor.

Ramane de vazut cat de mare este pericolul ca astfel de incalcari ale procedurii de lupta impotriva pestei sa favorizeze raspandirea bolii, in zona. Tot ce stim, la acest moment, este ca in Tulcea pesta a avut, pana astazi, cea mai agresiva evolutie din intreaga tara. Iar asta inseamna fie ca regulile de combatere a bolii ar trebui urmate cu sfintenie - indiferent cat de greu le-ar fi oamenilor din teren sa o faca - fie ca procedurile ar trebui schimbate si adaptate mediului local, ca sa poata fi aplicate.

Oricum ar fi, mai devreme sau mai tarziu, cineva va trebui sa explice de ce masurile luate in lupta cu pesta n-au fost unitare.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#pesta porcina africana Tulcea Ostrov, #pesta porcina africana ANSVSA, #pesta porcina africana reguli , #pesta porcina
Comentarii