Dancila i-a trimis lui Iohannis o informare despre "aparitia si evolutia pestei porcine in Romania"

Sambata, 08 Septembrie 2018, ora 13:49
3686 citiri
Dancila i-a trimis lui Iohannis o informare despre "aparitia si evolutia pestei porcine in Romania"
Foto: Arhiva Pixabay

Ministerul Agriculturii a anuntat sambata ca premierul Viorica Dancila i-a trimis presedintelui Klaus Iohannis o informare despre stadiul pestei porcine africane in Romania.

"In urma aprecierilor publice formulate de presedintele Klaus Werner Iohannis, din dispozitia prim-ministrului Viorica Dancila, a fost depus la Administratia Prezidentiala in data de 07.09.2018 documentul cu privire la: 'Aparitia si evolutia pestei porcine africane in Romania' de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu Departamentul Situatiilor Speciale de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Documentul contine informatiile referitoare la aparitia, evolutia, modul de actiune privind prevenirea, combaterea si eradicarea virului pestei porcine africane", se scrie intr-un comunicat de presa al Ministerului Agriculurii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Pesta porcina africana evolueaza in 190 de localitati din 11 judete, cu un numar total de 826 de focare (dintre care 11 in exploatatii comerciale industriale, unul in abatorul apartinand unei ferme si unul intr-o exploatatie comerciala de tip A) si 46 de cazuri la mistreti, iar in total au fost eliminati 159.645 de porci afectati de boala, a informat, joi, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentara - ANSVSA.

"In zona de nord-vest a Romaniei, boala evolueaza in 3 judete, Satu-Mare, Salaj si Bihor, prezenta virusului fiind confirmata in 13 localitati. Au fost ucisi 1.375 de porci domestici si au fost afectati 15 porci mistreti. In zona de sud-est a Romaniei, boala a fost confirmata in 177 de localitati din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi, Ilfov si Buzau. Au fost ucisi 53.980 de porci domestici din gospodariile populatiei, iar in 11 exploatatii comerciale de mare capacitate, o exploatatie comerciala de tip A si in abatorul apartinand unei ferme, au fost ucisi 104.290 de porci. Au fost afectati 31 de porci mistreti", spune Autoritatea.

"ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni. Acest virus are, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic", mai transmite autoritatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Dancila Informare Iohannis pesta porcina , #pesta porcina