Pesta ar putea ajunge si in Arad. Cadavrul unui porc a fost adus de ape

Joi, 30 August 2018, ora 10:55
2866 citiri
Pesta ar putea ajunge si in Arad. Cadavrul unui porc a fost adus de ape
Foto: Arhiva Pixabay

Pesta porcina africana ar putea ajunge si in judetul Arad. Mai multe persoane au observat cadavrul unui porc plutind pe raul Mures, astfel ca sunt ingrijorati ca boala ar putea ajunge si in municipiu.

Localnicii au sunat la 112, iar la fata locului au ajuns pompierii, dar si reprezentantii directiei sanitar veterinare, potrivit Stirile Pro Tv.

Pompierii au scos la mal cadavrul, insa animalul nu era marcat, astfel ca fi greu de stabilit de unde provine. Medicii veterinari au ridicat probe pentru a afla cauza mortii, iar rezultate sunt asteptate in cursul zilei de joi.

Pana acum, in judetul Arad nu a fost raportat niciun caz de pesta porcina africana, in schimb exista mai multe focare in judetul vecin, Bihor.

Ministrul Petre Daea si-a prezentat, marti, realizarile primelor 6 luni petrecute la carma Ministerului Agriculturii. Desi initial nu a vrut sa vorbeasca despre pesta porcina, pentru ca "n-ar fi de datoria lui sa vorbeasca depre boala", la insistentele jurnalistilor a cedat si a oferit situatia pe judete.

Daea a amintit ca, in Romania, existau cam 4,5 milioane de porci, in ferme si gospodarii, la inceputul epidemiei care afecteaza deja 12 judete. De la aparitia pestei, in ultimele 3 luni, efectivele de porci s-au redus cu 121.012 de capete (adica aproximativ 3%) . Ca situatia sa nu para asa de grava, Daea a ales sa nu insiste pe aceste date, ci sa sublinieze faptul ca numarul de localitati in care boala a facut prapad e mic, in comparatie cu numarul total de unitati administrativ teritoriale (UAT).

"In Bihor din 531 de UAT-uri sunt 8 afectate (1,5%) . In Satu Mare din 285 UAT-uri sunt 4 afectate (1,4%), iar in Salaj boala a fost semnalata doar la porcii mistreti. La Braila, din 184 de UAT-uri, sunt 24 afectate (13%), iar in Constanta din 259 sunt afectate 27 de UAT-uri (10,4%) . In Galati, din 245 de UAT-uri, e afectata o singura localitate (0,4%) . In Tulcea, din 184 de UAT-uri sunt afectate 74 (42%), iar in Ialomita din 193 UAT-uri sunt afectate 24 (12,4%) . In acelasi timp, in Calarasi, din 166 de UAT-uri sunt afectate 2 (1,66%) . Iar in Ilfov, din 118 UAT-uti, sunt afectate 2 (care inseamna 1,8%) . Si mai sunt suspiciuni intr-un numar de 2 localitati", a rezumat Petre Daea situatia evolutiei PPA in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#pesta porcina Arad, #pesta porcina africana, #pesta porcina Romania , #pesta porcina