Pesta porcina africana, confirmata si intr-o gospodarie din Negrasi, judetul Arges

Sambata, 03 Noiembrie 2018, ora 08:16
4603 citiri
Pesta porcina africana, confirmata si intr-o gospodarie din Negrasi, judetul Arges

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, vineri, la patru porci dintr-o gospodarie din comuna Negrasi, judetul Arges, anunta Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) . Acestea sunt primele cazuri de imbolnaviri din Arges.

Potrivit ANSVSA, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti a confirmat, vineri, aparitia virusului pestei porcine africane la patru porci dintr-o gospodarie din satul Negrasi, comuna Negrasi, judetul Arges.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judetul Arges s-a intrunit pentru a adopta planul de masuri privind controlul si combaterea acestei boli.

"Gospodaria respectiva a fost plasata sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport, precum si dezinfectia exploatatiei. In conformitate cu planul de masuri aprobat, s-au stabilit o zona de protectie pe o raza de 3 kilometri si o zona de supraveghere, pe o raza de 10 kilometri in jurul focarului", arata ANSVSA, intr-un comunicat de presa.

Conform sursei citate, pana in prezent nu au fost notificate alte cazuri de imbolnavire sau mortalitate in gospodarii sau in exploatatii de tip comercial, din judet.

Ancheta epidemiologica este in desfasurare.

Totodata, ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor intreprinse de autoritati, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat la medicul veterinar, DSVSA judetene sau autoritatilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

ANSVSA precizeaza ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social si economic.

Pana joi, numarul focarelor de pesta porcina africana era de 1.062, acestea fiind inregistrate in 276 de localitati din 17 judete.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#pesta porcina confirmata Negresti Arges , #pesta porcina