Pesta porcina confirmata si in Botosani, aproape de granita cu Ucraina. Sacrificarea e interzisa!

Duminica, 20 Ianuarie 2019, ora 15:28
3178 citiri
Pesta porcina confirmata si in Botosani, aproape de granita cu Ucraina. Sacrificarea e interzisa!
Foto: Arhiva Pixabay

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un porc mistret, gasit mort pe raza fondului de vanatoare 40 Suharau, in padurea Alba (judetul Botosani), intr-o zona situata la aproximativ trei kilometri de limita de frontiera cu Ucraina, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"Suspiciunea a fost emisa in data de 19 ianuarie, in urma emiterii unui buletin de analiza de catre Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Suceava. Conform procedurii, probele au fost expediate catre Institutul de Diagnotic si Sanatate Animala, care astazi, 20 ianuarie, a confirmat suspiciunea.

Carcasa a fost distrusa prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru actiuni de dezinfectie si protectie a zonei afectate", precizeaza ANSVSA intr-un comunicat.

Tot in data de 19 ianuarie, a fost convocata o Sedinta a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botosani pentru adoptarea planului de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane, precum si pentru adoptarea zonelor de restrictii.

Masurile stabilite prevad vanarea integrala a mistretilor din zona afectata prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire, reducerea efectivului de mistreti in zonele cinegetice invecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vanatoare si a cotei suplimentare de interventie in functie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Proprietarii de porci domestici din zona au fost informati sa izoleze animalele in adaposturi pentru a nu veni in contact cu porcii mistreti sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vanatoare.

Potrivi ANSVSA, ancheta epidemiologica este in desfasurare.

Sacrificarea e interzisa!

Autoritatile sanitar-veterinare au interzis sacrificarea porcilor din gospodariile aflate in raza focarului aparut in localitatea Alba din judetul Botosani, fara avizul medicului veterinar, a anuntat directorul adjunct al Directiei Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Ovidiu Airimitoaie.

Totodata, oficialii DSVSA au impus interdictii de comercializare a porcilor din localitatile respective, insa, in acelasi timp, au cerut populatiei sa anunte medicul veterinar in cazul oricarui semn de imbolnavire a porcilor.

"Dorim sa inteleaga fiecare crescator ca sunt cateva conditii, masuri foarte simple, dar obligatorii, in sensul ca pentru perioada imediat urmatoare, de zece zile, pana la clarificarea situatiei epidemiologice, pana la incheierea anchetei epidemiologice, orice miscare a animalelor din aceste localitati, si ma refer la acea zona de protectie, este interzisa.

Trebuie sa inteleaga crescatorii ca este o perioada scurta in care animalele practic nu pot parasi exploatatia. Sunt si alte masuri, cum ar fi interdictia de a sacrifica animalul fara a fi anuntat medicul veterinar, care, in prealabil, dupa o inspectie clinica si nu numai, poate stabili daca acel animal poate sau nu sa fie sacrificat fie si pentru consum propriu. Ideal ar fi ca pentru perioada urmatoare sa fie amanate aceste sacrificari", a afirmat Airimitoaie.

Acesta sustine ca in comuna Hudesti exista un efectiv de aproximativ 500 de porci, iar in satul Alba aproximativ 100.

Pana la data de 11 ianuarie 2019, pesta porcina africana (PPA) era confirmata in 303 localitati din 19 judete, cu un numar de 1.153 de focare, dintre care 19 in exploatatii comerciale si 651 de cazuri la mistreti. Pana la data mentionata, au fost eliminati 364.237 de porci afectati de boala.

In ciuda iernii, pesta porcina nu cedeaza. Saptamana trecuta, a fost depistat un nou focar in judetul Vrancea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#pesta porcina confirmata Botosani , #pesta porcina