Siegfried Muresan: Daea se lauda ca UE ne da 43 de milioane de euro pentru pesta porcina. Realitatea e alta

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 17:09
4845 citiri
Siegfried Muresan: Daea se lauda ca UE ne da 43 de milioane de euro pentru pesta porcina. Realitatea e alta
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce ministrul Agriculturii s-a laudat ca a obtinut aprobare de la Comisia Europeana pentru alocarea a 43 de milioane de euro pentru pesta porcina, europarlamentarul Siegfried Muresan afirma ca Daea a luat bani dintr-un buzunar al fermierului roman si i-a bagat in celalalt.

"Un buzunar va ramane gol", sustine europarlamentarul.

Mai exact, spune Siegfried Muresan, ministrul Daea si Guvernul Dancila nu au obtinut niciun euro in plus de la Uniunea Europeana pentru fermierii afectati de pesta porcina, pentru ca alocarile pentru Romania sunt prestabilite si nu pot fi modificate.

Asadar, europarlamentarul ii cere ministrului Agriculturii sa spuna exact de unde a luat acesti bani.

"Ministrul Petre Daea s-a laudat ieri ca a obtinut aprobare de la Comisia Europeana pentru alocarea a 43 de milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) pentru pesta porcina. Acest lucru inseamna, insa, ca a luat bani dintr-un buzunar al fermierului roman si i-a bagat in celalalt. Un buzunar va ramane gol. Unii fermieri romani vor avea de suferit, vor ramane fara bani de investitii.

Alocarile pentru Romania din FEADR sunt prestabilite, nu pot fi modificate si sunt fixe pe o perioada de 7 ani. Asadar, ministrul Daea trebuie sa ne spuna de unde exact a luat acesti bani, pentru ca este clar ca nu vorbim de bani in plus de la UE. Sunt fonduri care deja au fost alocate agricultorilor din Romania.

In realitate, ministrul Daea si Guvernul Dancila nu au obtinut niciun euro in plus de la Uniunea Europeana pentru fermierii afectati de pesta porcina africana (PPA) ", a scris pe Facebook europarlamentarul Siegfried Muresan.

Mai mult, el a declarat pentru Ziare.com ca ministrul Agriculturii si premierul se contrazic in ceea ce priveste destinatia celor 43 de milioane de euro.

Dupa ce Dancila a anuntat ca banii merg catre fermierii care au ramas fara animale, ministrul Agriculturii a spus ca suma este destinata zonei investitionale: dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare, echipamente pentru detectatea pestei, incineratoare.

"Este o neclaritate la ceea ce spune domnul Daea. El spune ca cele 43 de milioane vor fi folosite pentru investitii in preventie si control. Doamna Dancila spune ca acesti bani vor merge direct la fermieri. Adica despagubire pentru animalele sacrificate. Deci aici este o neclaritate si o contradictie intre ce spun cei doi.

Vor fi bani pentru investitii in preventie si control sau vor fi bani pentru despagubire? Cer ministrului Daea sa lamureasca pentru ce vor fi folosite fondurile europene din Fondul European de Dezvoltare Rurala si cer ministrului Daea sa ne spuna foarte exact cine va fi afectat ca urmare a acestei sume, pentru ca banii sunt alocati dintr-o suma predefinita alocata Romaniei si inseamna ca banii vor fi luati de altundeva.

Sa ne spuna exact de unde au fost luati banii, ce categorii de fermieri vor fi afectati, ce categorii de fermieri nu vor mai primi bani pentru investitii fiindca aloca acesti bani pentru pesta porcina", a declarat Siegfried Muresan pentru Ziare.com.

Citeste si Guvernul Dancila, prin Ministerul de Finante, a votat taierea fondurilor pentru pesta porcina in bugetul UE 2019

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Petre Daea bani pesta porcina UE , #pesta porcina