Un vanator desfiinteaza planul Guvernului de lupta cu pesta: E aberant! Doar Rambo ar putea impusca 100.000 de mistreti in 3 luni

Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 12:26
14636 citiri
Un vanator desfiinteaza planul Guvernului de lupta cu pesta: E aberant! Doar Rambo ar putea impusca 100.000 de mistreti in 3 luni
Foto: Arhiva Pixabay

Ordinul de masacare a zeci de mii de animale salbatice dat de Guvern la finele lunii trecute e doar un exercitiu de imagine, nu o masura care sa opreasca epidemia de pesta, apreciaza un reprezentant al vanatorilor din Alba. De altfel, nici daca ar vrea si si-ar uni eforturile, vanatorii tot n-ar putea sa extermine atat de multe animale, in doar trei luni, asa cum cere Cabinetul Dancila.

Ministerul Apelor si Padurilor a stabilit, printr-un ordin care a intrat in vigoare pe 31 august, ca populatia de animale salbatice de prada urmeaza sa fie decimata, in urmatoarele 3 luni, in incercarea de a impiedica raspandirea pestei porcine africane, in Romania. Potrivit ordinului, printre animalele care urmeaza sa fie vanate intensiv, pana la iarna, se numara si mistretii.

Desi suna a masura radicala impotriva pestei, acest ordine este, de fapt, doar un exercitiu de imagine al Guvernului, sustine Felix Bogdan Dragomir, un membru marcant al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) din Alba. Acesta a explicat, pe Facebook, de ce animalele nu pot fi masacrate asa cum si-a propus Givernul.

"Nimeni nu are curajul sa spuna ca este o masura aberanta si imposibil de realizat ca nu poti vana la nivel de Romania aproape 100.000 de mistreti in 90 de zile...bai fratilor vorbim de un animal salbatic, care traieste in padure, nu in cotet, un animal care la ora asta isi duce viata prin imense lanuri de porumb si floarea soarelui, unde este imposibil sa vanezi, care are o activitate nocturna iar in Romania vanatoarea pe timp de noapte nu o poti face fara riscuri, deoarece ca sa o faci fara riscul de a impusca alt animal sau chiar oameni, trebuie sa te ajuti de o sursa de lumina iar in Romania este interzisa vanatoarea la bec...vorbim de un animal care alearga si dupa care se trage cu pusca, iar vanatorii nu sunt toti Rambo sau sniperi...iar daca printr-un miracol se intampla si se impusca aproape 100.000 de mistreti in 90 de zile si-a pus cineva intrebarea ce sa intampla cu ei, unde sunt pastrati 5-6 zile pana la sosirea rezultatelor de la laborator?????", scrie Felix Bogdan Dragomir.

Specialistii in mediu si protectia vietii salbatice avetizeaza: Masacrul nu va opri pesta, ci dimpotriva!

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Asociatia World Wide Fund for Nature (WWF) a avertizat ca masurile luate de Guvern sunt iratioanle, de vreme ce ele prevad masacrarea a zeci de mii de animale salbatice de prada, printre care se numara pana si cele care impiedica raspandirea pestei.

"Ordinul prevede, pe langa suplimentarea cotelor de vanatoare la porcii mistreti, vanarea integrala a cotelor de recolta la speciile sacal, vulpe, cioara griva si cotofana aprobate pentru perioada 2018 - 2019. Aceasta inseamna, spre exemplu, eliminarea a 10.361 de sacali dintr-o populatie totala de 14.273 de indivizi (respectiv 72%) si a 49.966 de vulpi dintr-un efectiv total de 73.285 de exemplare (respectiv 67%).

(...) Masurile sunt extreme si nu au sustinere stiintifica, fiind in unele cazuri in contradictie cu Strategia UE de combatere a PPA, cu recomandarile si studiile stiintifice ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si cu Directivele Pasari si Habitate ale Comisiei Europene. Acestea prevad, dimpotriva, interzicerea totala a vanatorii in zonele nou infestate si luarea unor masuri stricte de izolare a focarelor. Mai mult decat atat, ministerul nu a prezentat o nota de fundamentare a acestor masuri, care sa evalueze efectele pe termen lung (...)

Ultimele observatii pe teren realizate de expertii WWF, cele mai recente din luna august, arata ca sacalii din Delta Dunarii au contribuit deja la combaterea virusului, consumand cadavrele si invidizii bolnavi de mistret" a avertizat WWF, prin intermediul unui comunicat de presa.

Deasemenea, reprezentantii Societatii Ornitologice Romane au explicat pe larg pentru Ziare.com ca exterminarea animalelor de prada nu va face decat sa creeze dezechilibre majore in natura, favorizand astfel raspandirea pestei...

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#pesta porcina vanatoare mistreati, #vanator masuri Guvern mistret, #Rambo pesta porcina mistret , #pesta porcina