Afacere de miliarde de dolari cu SUA, in pericol din cauza sanctiunilor impuse Rusiei

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 21:35
4532 citiri
Afacere de miliarde de dolari cu SUA, in pericol din cauza sanctiunilor impuse Rusiei
Foto: Wikipedia

Noile sanctiuni impuse Rusiei de catre Occident ar putea pune in pericol exploatarea unui zacamant urias de petrol si gaze naturale.

Americanii de la Exxon Mobile au inceput sa foreze, in luna august a anului trecut, in Marea Kara din zona arctica, impreuna cu compania Rosneft, controlata de statul rus.

Insa sanctiunile anuntate, luni, de SUA si Uniunea Europeana ameninta acest proiect, avand in vedere ca este vizat si oligarhul Igor Sechin, directorul general al Rosneft, scrie Bloomberg.

SUA au impus sanctiuni noi Rusiei: Cine sunt cei vizati

"Aceasta situatie ar putea complica relatiile intre compania rusa si Occident, avand in vedere ca e posibil ca unele tranzactii sa fie in pericol. Sau poate ca Rusia va contraataca, iar americanii vor renunta la proiectele din zona arctica", a opinat Mattias Westman, director executiv la Prosperity Capital, care gestioneaza active in valoare de 3,3 miliarde de dolari in Rusia.

Pe de alta parte, Patrick McGinn, purtatorul de cuvant al filialei Exxon ce se ocupa de exploatari, a precizat, la finalul saptamanii trecute, ca proiectul din Marea Kara se desfasoara conform planului. Ulterior, dupa anuntarea sanctiunilor, el nu a dorit sa faca alte comentarii.

In plus, Rosneft a dat asigurari ca sanctiunile nu vor afecta cooperarea cu "actionarii si partenerii nostri, inclusiv cei din America".

Mai mult, Trezoreria americana a anuntat ca masurile adoptate luni nu inseamna ca cele doua companii nu mai pot face afaceri impreuna.

"Altfel spus, Exxon este partenerul unui grup al carui sef nu are voie sa intre in SUA", comenteaza Bloomberg, care reliefeaza faptul ca sanctiunile vor ingreuna activitatile desfasurate de americani impreuna cu firma din Rusia.

Un zacamant urias

Putul din zona arctica reprezinta una dintre cele mai mari investitii facute de Exxon, avand in vedere ca e vorba de 600 milioane de dolari, suma justificata de prospectiuni.

Primele estimari au aratat ca zacamantul are o suprafata cat Moscova si contine 9 miliarde de barili de petrol, care valoreaza 900 de miliarde de dolari.

"Exista, totusi, riscuri mari: gheata, temperaturi foarte scazute, timp redus de munca. Mai mult, nu exista inca certitudinea ca vor gasi ceva acolo", a atras atentia analistul Alexander Nazarov.

Statele Unite au decis, luni, sa impuna noi sanctiuni pentru Rusia, care vizeaza sapte oficiali si 17 firme apropiate presedintelui Vladimir Putin.

Si Uniunea Europeana va inscrie la randul sau inca 15 nume ale unor reprezentanti rusi si ucraineni prorusi pe lista cu persoane sanctionate in cadrul crizei din Ucraina.

Cei vizati nu mai au voie sa intre pe teritoriul UE, respectiv SUA, iar conturile bancare detinute in aceste tari au fost blocate.

In replica, Kremlinul a avertizat ca va raspunde noilor sanctiuni, conform adjunctului ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de AFP.

"Suntem siguri ca va fi dureros pentru Washington", a avertizat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#sanctiuni Rusia pericol zacamant, #sanctiuni Rusia efecte, #Occident sanctiuni Rusia , #petrol