Benzina e din ce in ce mai scumpa, din cauza tensiunilor din Siria. Si viitorul nu suna bine

Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 09:53
8117 citiri
Benzina e din ce in ce mai scumpa, din cauza tensiunilor din Siria. Si viitorul nu suna bine
Foto: Arhiva Ziare.com

Pretul petrolului explodeaza din cauza tensiunilor din Siria, in contextul in care Donald Trump ia in calcul sa atace regimul lui Bashar al-Assad.

Cotatia barilului de titei Brent se aproprie de 72 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2014 pana in prezent, potrivit TVR. Asta inseamna ca benzina si motorina se vor scumpi, in conditiile in care in tara noastra preturile carburantilor au crescut pana acum chiar si cu 10% fata de anul trecut.

In unele benzinarii din Capitala, un litru de benzina trece de 6,2 lei, iar litrul de motorina premium depaseste 6 lei. De asemenea, carburantii standard se vand cu peste 5,5 lei.

Spre deosebire de ianuarie 2018, soferii achita acum pentru un plin de carburant cu 10 lei mai mult si, spre deosebire de aprilie 2017, cu 32 de lei mai mult.

In plus, OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) avertizeaza ca surplusul de petrol de pe piata se va epuiza, din cauza cererii mari de energie.

Potrivit raportului lunar al OPEC, citat de News.ro, surplusul de petrol de pe piata mondiala este aproape de epuizare. Stocurile din tarile dezvoltate au scazut in luna februarie a acestui an pana la 2,854 miliarde de barili - un nivel aflat cu 43 milioane de barili peste media ultimilor 5 ani.

In prezent, stocurile au un nivel de 207 milioane de barili sub nivelul din februarie 2017, existand un excedent de 55 milioane de barili in cazul titeiului si un deficit de 12 milioane de barili in cazul produselor petroliere.

In ultimul an, SUA au inregistrat o crestere a productiei de petrol a exploatarilor de sist, perioada in care OPEC a redus productia pentru a sustine preturile.

Productia din Venezuela s-a prabusit, in timp ce Libia si Angola continua sa aiba probleme, iar organizatia produce astfel sub tintele proprii, deci cererea (care e in crestere) trebuie acoperita din stocuri. Din aceasta cauza, productia celor 14 membri ai OPEC a scazut, in martie, cu 201.000 barili pe zi, fata de februarie.

Secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, a aratat ca surplusul de stocuri este in scadere de la inceputul lui 2017.

Citeste si Arabia Saudita si Rusia lucreaza la un pact istoric pe livrarile de petrol

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#pret carburanti, #OPEC surplus petrol, #pret petrol, #pret motorina, #pret benzina , #petrol
Comentarii
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5
Poza Alooo
Alooo
rank 5