Ce facem cu Insula Serpilor? - De la cititori

Joi, 03 Februarie 2011, ora 17:52
6729 citiri
Ce facem cu Insula Serpilor? - De la cititori
Foto: Arhiva

In urma cu exact doi ani, Romania repurta un important succes juridico-diplomatic. Prin decizia 2009/9, Curtea Internationala de Justitie de la Haga a pus punct litigiului dintre statul roman si Ucraina privitor la Insula Serpilor. A fost nevoie de o perioada de peste patru ani, 34 de runde de negocieri si 630.000 de euro pentru ca tara noastra sa primeasca ceea ce i se cuvenea.

Aceasta stanca, situata la 45 de kilometri de Sulina, avand o suprafata de 17 hectare, poate fi lesne traversata per pedes in mai putin de o ora. Altele au fost insa motivele pentru care a devenit subiect de necontentenita polemica.

In februarie 1948, dr. Petru Groza, in virtutea calitatilor sale oficiale de prim-ministru, fara putinta de decizie, se supunea unei hotarari a biroului politic comunist. Din el faceau parte in aceasta speta doar patru persoane: Hannah Rabinsohn (Ana Pauker), Luka Laszlo (Vasile Luca), Burach Tescovici (Teohari Georgescu) si Georghiu-Dej. Drept recunostinta, "semi-romanii" noii puteri puneau pe tava stapanilor de la Kremlin Insula Serpilor.

Din punct de vedere juridic, protocolul si procesul-verbal de predare a acestui petec de pamant semnate de Romania Populara si URSS sunt neconstitutionale, fiind nule si neavenite pentru dreptul constitutional. Ele nu aveau nicio valoare, deoarece nu au fost ratificate de Parlamentele celor doua tari, Marea Adunare Nationala, respectiv Sovietul Suprem.

Imediat dupa incorporarea teritoriului, sovieticii au instalat o importanta baza militara cu rol de supraveghere maritima si aeriana, in scopul unui control deplin asupra gurilor Dunarii. Preluarea Insulei Serpilor a determinat diminuarea considerabila a intinderii platoului maritim teritorial al Romaniei.

Pe aceasta fasie din Marea Neagra ar fi amplasate statii de bruiaj si ascultare a convorbirilor, dar si sisteme radar ce monitorizeaza intreaga zona a Balcanilor si Marea Mediterana.

Zona aflata in disputa cuprindea 12.000 de kilometri patrati, intrucat Ucraina isi fixase revendicarile mult spre vest in raport cu linia echidistanta dintre coastele ei si cele romanesti.

Dupa 1980, au fost descoperite mari rezerve de hidrocarburi. Astfel, interesul indreptat catre aceasta proaspata sursa a crescut enorm. O recenta evaluare estimeaza prezenta a peste 12 milioane de tone de titei si aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, situate in apropiere.

In anul 2004, partea romana a adus disputa in fata Curtii Internationale de Justitie, pentru a limpezi delimitarea platoului maritim continental dintre cele doua state.

Completul de la Haga, alcatuit din 15 judecatori, a acordat Romaniei, prin decizia din 3 februarie 2009, 79,34% din teritoriul in litigiu, ceea ce inseamna 9.700 de kilometri patrati cu drept de exploatare, avand o adancime medie mai mare de 50 de metri. Ucraina a primit 20,66% (2.300 kilometri patrati), cu o adancime medie sub 50 de metri. Insula Serpilor ramane in componenta Ucrainei.

Timp de patru ani si patru luni, cei 18 oameni care au reprezentat interesele Romaniei la Curtea de Justitie au expus mii de pagini de documentatii, sute de harti si grafice, mai mult de 500 de pagini de pledoarii orale.

La nesfarsitele ore de munca asidua au contribuit, in echipa tarii noastre, trei reputati profesori si experti in drept international de la Universitatile din Paris, Oxford si Cambridge.

Calea libera catre extragerea pretioaselor zacaminte aferente Insulei Serpilor a fost finalmente deschisa. Ramane de vazut in ce masura va contribui la ameliorarea situatiei economice a Romaniei si, eventual, cat va costa benzina la pompa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Insula Serpilor Romania, #Ucraina Insula Serpilor, #resurse Insula Serpilor, #exploatare Insula Serpilor , #petrol