China a intrecut SUA devenind cel mai mare importator de petrol din lume

Luni, 04 Martie 2013, ora 19:45
2193 citiri
China a intrecut SUA devenind cel mai mare importator de petrol din lume
Foto: AFP

China a devenit cel mai mare importator de petrol la nivel mondial, depasind Statele Unite, care detineau aceasta pozitie de la mijlocul anilor 1970.

Importurile nete de petrol ale Statelor Unite - atat titei, cat si produse din petrol rafinat - au scazut, in decembrie, la 5,98 de milioane de barili/zi, cel mai scazut nivel din februarie 1992 pana in prezent, potrivit cifrelor provizorii. In aceeasi luna, importurile chineze au crescut la 6,2 milioane de barili/zi, relateaza Financial Times.

La nivel anual, SUA raman cel mai mare importator de petrol, insa diferenta s-a micsorat considerabil. Astfel, SUA au importat 7,14 milioane de barili/zi in 2012, comparativ cu 5,72 de milioane de barili/zi pentru China.

De asemenea, in ianuarie SUA par sa-si fi recapatat pozitia de lider, desi cifrele nu sunt inca disponibile decat pentru China, care a importat, in prima luna a anului, 6,30 milioane de barili/zi.

Potrivit analistilor, chiar daca, in ianuarie, SUA recapata pozitia fruntasa, per total, in 2013, China va fi pe primul loc in randul importatorilor de petrol, tendinta urmand a se accentua in 2014.

Explicatia sta si in faptul ca productia de petrol si gaze de sist din SUA au inceput sa acopere o buna parte din consum, iar rafinariile apatinand ExxonMobil si Philips 66 au raportat exporturi record de produse petroliere catre America Latina si Africa.

Productia americana de petrol a crescut, anul trecut, la peste 800.000 barili/zi, reprezentand cea mai mare crestere de la inceputul erei petrolului in SUA, in urma cu peste 150 de ani. Cresterea productiei locale a permis scaderea dependentei de tarile OPEC. Totusi, reducerea importurilor a fost inegala, Arabia Saudita si Kuweit avand putin de suferit, in timp ce Nigeria si Angola au fost grav afectate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#importuri petrol China, #China lider importuri petrol, #SUA importuri petrol , #petrol