Apogeul petrolului, o catastrofa evitabila

Duminica, 11 Iulie 2010, ora 18:11
9704 citiri
Apogeul petrolului, o catastrofa evitabila

M. King Hubbert este unul dintre cei mai cunoscuti geologi americani in prezent datorita ecuatiilor sale ce demonstreaza epuizarea resurselor de petrol. Dupa ani in care a fost hulit de alti oameni de stiinta, calculele sale s-au adeverit in 1970 cand SUA a atins maximul productiei interne de petrol si de atunci rezervele sale au inceput sa scada.

Hubbert a studiat campurile petrolifere si a prezis corect ca pentru fiecare camp, rata de productie a petrolului va creste pana la un punct si dupa va scadea. Dupa cum se si stie in prezent, petrolul nu este o resursa regenerabila, rezervele actuale s-au format in decursul milioanelor de ani din materiale organice fosilizate, iar dupa cum se observa deja, aceste rezerve au inceput sa scada.

Din cele 20 cele mai importante campuri petrolifere, aproape jumatate au inceput sa scada. Chiar daca uneori productia creste, aceasta se intampla doar golind mai repede campurile petrolifere, de unde si aparenta unui pret relativ stabil.

Este un lucru extrem de ingrijorator daca ne gandim la intreaga scala a lucrurilor. Economia mondiala este dependenta de petrol si daca productia scade, pretul petrolului creste, afectand in consecinta tari din intreaga lume.

Un exemplu in acest sens este criza petrolului din 1973, cand in urma embargoului impus de de OPEC Statelor Unite, pretul a crescut constant si i-a afectat nu numai pe americani, ci si pe europeni, care au fost lasati sa se lupte cu recesiunea economica, inflatie si preturi la combustibili care au crescut pana mult in anii '80.

Momentul in care a fost atins sau se va atinge maximul productie inca este dezbatut, unele agentii si cercetatori alegand anul 2006 ca punctul in care productia a ajuns la apogeu.

Hubbard insusi calculase ca la ritmul din anii '80 culmea ar fi atinsa in 2000, dar oricum calculele nu se pot face exact pentru ca rezervele petroliere globale consemnate ori le sunt exagerate sau iau in calcul pe cele ce nu pot fi exploatate. Scenariile optimiste plaseaza apogeul in jurul anilor 2020 sau mai tarziu.

Scenariu apocaliptic

In urmatoarele decenii, odata cu scaderea severa a productiei, pretul va creste constant, vom vedea un crah al dolarului si al bursei la nivel global, economia va intra in recesiune, transporturile vor fi afectate puternic,reteaua energetica va cadea, utilitatile vor inceta sa functioneze, va exista foamete, rascoale ale populatiei, chiar razboaie pentru ultimele resurse energetice.

Toate aceste ingrediente conduc la o catastrofa malthusiana, majoritatea populatiei murind pentru ca resursele dupa cadere vor fi de ajuns doar pentru un numar fix de persoane. Luand ca reper intoarcerea la nivelul perioadei pre-industriale, cand avansurile in medicina nu incepusera si nivelul de trai era inca scazut populatia globala era de 1 miliard. Cum populatia globala in 2025 este estimata la 8 miliarde, nu este greu de imaginat ce se va intampla cu acest "exces" de aproape 7 miliarde.

Dar desigur acesta este un scenariu sumbru ce nu ia in calcul ingeniozitatea umana sau criticii curbei lui Hubert.

Nu de multe ori sefi din cadrul marilor companii petroliere, cum ar fi Shell sau British Petroleum au iesit la rampa criticand teoria apogeului lui Hubbert, oferind ca alternative de forare a petrolului nisipurile petrolifere a Canadei sau platforma continentala a Statelor Unite unde ar fi rezerve importante sau renegand in totalitate aceasta teorie aducand in discutie incalzirea globala ca o problema mai importanta decat epuizarea petrolului. Un oficial al CERA, o companie care consulta guvernele si companiile cu privire la probleme energetice, Daniel Yergin, sustine ca nu cantitatea ar fi problema ci pretul. Petrol ar mai exista, dar nimeni nu si-ar mai permite, singurul soc fiind cel al trecerii pe energii regenerabile.

Economii alternative

Legat de energiile regenerabile un obstacol este interdependenta lor de industria petrolifera, de exemplu pentru a construi un parc eolian ai nevoie de masini si materiale ce consuma petrol, de aceea masurile de trecere trebuie sa se faca rapid sau in curand vor fi tot mai scumpe si nici un stat nu si le vor mai permite.

Departamentul de Energie al Statelor Unite chiar a publicat un raport care avertizeaza tocmai asupra acestui fapt. Trecerea la energiile regenerabile are impact daca se face inainte de a se atinge maximul, dincolo de apogeul productiei vor exista costuri fara precedent cat si probleme economice si sociale semnificative. In afara de asta unele resurse propuse, precum etanolul, nu sunt viabile deorece campurile agricole vor fi transformate in plantatii speciale, dedicate crearii doar a etanolului.

Totusi economii bazate pe energia eoliana, solara, hidroelectrica si nucleara sunt posibile dar cu un aport considerabil nu doar din partea unei singure natiuni ci a tuturor.

Unele tari sunt mai avantajate in domeniul unei anumite ramuri a energiilor regenerabile si vom vedea in viitor tari specializate in productia unui tip de energie fiind cuplate in cadrul unei retele energetice globale. Cu putina vointa se poate excava helium3 de pe Luna si folosit in reactoare bazate pe fuziune, o tona din acest element echivaland cu cateva milioane de tone de petrol. Deja Federatia Rusa, U.E. si S.U.A. au planuri ca in urmatoarea decada sa colonizeze Luna tocmai pentru a exploata helium3.

In cele din urma totusi depinde numai de noi si de capacitatea de a obliga guvernele in a lua masuri, pentru ca deseori coruptia si ignoranta este mult mai puternica decat datoria statului fata de cetatean.

Problema epuizarii petrolului este una ce trebuie recunoscuta si actiunea impotriva ei trebuie sa fie una hotarata si coordonata intre natiuni, daca nu secolul acesta va deveni o noua epoca intunecata. Facand o scurta referire la tara noastra, in 2007 energia hidroelectrica avea o pondere de 26 % si cea nucleara de 13%, Romania fiind un caz fericit in acest sens.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#epuizare resurse petrol, #scadere rezerve petrol , #petrol
Comentarii
Poza DECEBALUS
DECEBALUS
rank 5
"...in 2007 energia hidroelectrica avea o pondere de 26 % si cea nucleara de 13%, Romania fiind un caz fericit in acest sens" ... dar
Poza GB-e-Doby
GB-e-Doby
rank 5
În candele industriale ... ard aldehide şi uleiuri ... şi peştii beau petrol ... îngrămădiţi sub cheiuri ... în lacul de nămol ...