Arabia Saudita ingheata productia de petrol: Mizele uriase din spatele acestei decizii

Sambata, 20 Februarie 2016, ora 08:23
15635 citiri
Arabia Saudita ingheata productia de petrol: Mizele uriase din spatele acestei decizii
Foto: Arhiva Ziare.com

Arabia Saudita a transmis in aceasta saptamana ca e pregatita sa inghete productia la nivelul din ianuarie, pentru a da un impuls pretului petrolului, iar o masura similara ar putea fi luata si de alte tari, printre care se numara Rusia, Qatar si Venezuela. Insa ce se afla in spatele acestei miscari?

The Independent analizeaza care sunt cauzele care au dus la luarea deciziei.

Prognoza sumbra pentru pretul petrolului: E posibil sa nu mai depaseasca niciodata 100 de dolari pe baril

Pretul petrolului s-a prabusit si nu da semne de revenire

Pretul petrolului Brent, relevant pentru piata europeana, care se tranzactioneaza la bursa din Londra, a scazut cu 70% fata de vara anului 2014, pana la 33 de dolari pe baril.

Prabusirea pretului petrolului baga in faliment doua industrii la care poate ca nu te-ai fi gandit

Iar unii analisti sunt foarte pesimisti, avand in vedere ca prognozeaza ca titeiul va ajunge la 10 dolari pe baril.

Bursa din China e iar pe rosu: Unda de soc in toata lumea, petrolul scade sub 30 de dolari pe baril

Problema este ca exista prea mult titei pe piata, iar cererea e in scadere, astfel ca pretul nu are cum sa creasca daca productia globala nu va fi redusa.

Petrolul: Razboaiele, panicile si preturile lui

Anul trecut, sauditii au rezistat presiunilor externe si au transmis ca nu vor reduce productia pentru a impulsiona pretul petrolului, astfel ca au reusit sa-si apere cota de piata.

Insa ei erau increzatori ca declinul se va opri in jurul cotatiei de 40-50 de dolari pe baril, iar apoi va urca din nou.

Dar cum acest lucru nu s-a intamplat, sauditii au fost nevoiti sa-si schimbe strategia dintr-un motiv foarte simplu: veniturile bugetare sunt intr-o proportie foarte mare dependente de vanzarile de "aur negru", asa ca ele au scazut proportional cu pretul titeiului.

Iar mai putini bani in visteria statului inseamna masuri de austeritate pentru populatie.

Petrol vandut in pierdere: Pretul este de -0,50 dolari pe baril

Arabia Saudita e al doilea cel mai mare producator de petrol din lume

Aceasta tara poate influenta pretul global al petrolului prin cresterea sau scaderea productiei. De asemenea, sauditii conduc Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care este formata din 12 state, unde nicio decizie nu se ia fara acordul lor.

Arabia Saudita risca sa intre in faliment daca pretul petrolului continua sa scada

In octombrie 2015, pe vremea cand pretul petrolului gravita in jurul pragului de 50 de dolari pe baril, Fondul Monetar International (FMI) a publicat un raport care arata ca sauditii vor ramane fara active financiare in 5 ani daca continua sa cheltuie din rezervele valutare in acelasi ritm.

Evident, odata cu ieftinirea si mai mult a petrolului a scazut si intervalul in care tara ar putea intra in faliment.

Bursa e la pamant

Prabusirea pretului petrolului si temerile legate de incetinirea economiei Chinei au trimis unde de soc pe bursele din toata lumea inca de la inceputul anului. Iar cea mai mare lovitura a incasat-o piata de capital din Arabia Saudita.

Sauditii vor creste productia, dar doar putin

Exploatarile din resursele neconventionale din SUA au avut un succes nesperat in ultimii ani, asa ca piata a fost "invadata" si s-a creat o supraoferta. Sauditii nu au vrut sa-si reduca productia si au mizat pe faptul ca pretul scazut va scoate din joc companiile americane, sperand ca firmele din Statele Unite vor ajunge sa vanda in pierdere.

Insa acum sunt nevoiti sa micsoreze cantitatea de titei pe care o extrag zilnic, dar n-au de gand sa o diminueze cu mult, de teama companiilor americane, care au rezistat eroic. Daca pretul ar ajunge din nou la cotatiile de odinioara, atunci acestea ar putea sa-si reia activitatea la turatie maxima.

Pretul scazut loveste si in Iran

Occidentul a ridicat sanctiunile impuse Iranului, astfel ca dusmanii sauditilor vor putea exporta petrol din nou in Vest.

Pretul petrolului s-a prabusit iar: Cel mai scazut nivel din 2003 - Ce rol joaca Iranul

Saptamana trecuta, iranienii au trimis trei transporturi cu titei catre Europa, pentru prima data din 2012 incoace.

Tocmai de aceea sauditi nu vor ca pretul petrolului sa creasca prea mult, pentru ca vecinii lor sa nu profite prea mult de pe urma reluarii exporturilor.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#scadere pret petrol Arabia Saudita, #petrol Arabia Saudita, #productie petrol Arabia Saudita , #petrol