Exploatarea resurselor de petrol si gaze din Marea Neagra, in pericol?

Marti, 18 August 2015, ora 06:50
10567 citiri
Exploatarea resurselor de petrol si gaze din Marea Neagra, in pericol?
Foto: Arhiva Ziare.com

Scaderea pretului petrolului in ultimele luni a afectat companiile energetice, astfel ca unele proiecte importante din Romania ar putea fi amanate.

In mai putin de 12 luni, cotatia "aurului negru" pe burse s-a injumatatit, iar acest lucru a insemnat o lovitura pentru afacerile in domeniu.

Luni, pretul petrolului tranzactionat la New York a ajuns aproape de cel mai mic nivel din ultimii 6 ani, de 41,93 de dolari pe baril. De asemenea, petrolul Brent, tranzactionat la Londra si relevant pentru piata europeana, a inregistrat o scadere de 65 de centi, ajungand la 48,54 de dolari pe baril, potrivit Business Insider.

Comparativ, in urma cu un an, cotatia "aurului negru" depasea lejer 100 de dolari pe baril.

"Volatilitatea pretului petrolului reprezinta un cosmar pentru investitiile planuite de companiile energetice", se arata intr-o analiza realizata recent de firma de cercetare IHS Chemical.

Toate "astrele" s-au aliniat: De ce s-au prabusit aurul, petrolul, cuprul si aluminiul

Petrom si Romgaz

Un exemplu graitor este grupul OMV Petrom, care a inregistrat un profit net in valoare de 1,036 miliarde de lei pentru primul semestru al anului in curs, in scadere cu 25% comparativ cu rezultatul net de 1,387 miliarde de lei raportat pentru perioada similara din 2014.

Si vanzarile au fost tot pe panta descendenta (-18%), la fel ca profitul operational (-39%).

Lovitura pentru OMV Petrom: Cu cat a scazut profitul in 2015

In aceste conditii, investitiile au avut de suferit. Potrivit datelor OMV Petrom date publicitatii saptamana trecuta, investitiile au insumat 2,069 miliarde lei in primele sase luni din acest an, fiind mai mici cu 29% fata de primul semestru al anului trecut, cand s-au situat la 2,906 miliarde lei.

Principalul vinovat al acestor rezultate financiare? Scaderea pretului petrolului si a produselor conexe.

Nici compania detinuta de stat Romgaz nu si-a indeplinit tintele. Potrivit raportului semestrial, investiile realizate in primele sase luni ale anului sunt cu 52,40 milioane de lei, respectiv cu 9,84% mai mici comparativ cu cele realizate in perioada similara din 2014.

Ce urmeaza

In raportul financiar, conducerea OMV Petrom noteaza ca daca pretul petrolului se mentine la un nivel scazut si in urmatoarele luni, atunci acest lucru va conduce la scaderea investitiilor in Upstream (sectorul de explorare si productie - n.red.) cu aproximativ 25-35% in perioada 2015-2017, comparativ cu 2014. In consecinta, pe termen mediu, productia de hidrocarburi in Romania ar putea sa scada in medie cu pana la 4%.

Anul acesta, in Marea Neagra au fost forate patru sonde, in parteneriat cu Exxon Mobil: Dolphin-1, Pelican South 1, Flamingo-1 si Califar-1. OMV Petrom va evalua potentialul intregului zacamant, insa e posibil ca exploatarea lui sa fie amanata.

Acesta ar putea avea o capacitate de pana la 84 de miliarde de metri cubi de gaz, adica ar putea asigura consumul Romaniei pe o perioada de sase ani. Din pacate, anul 2020 - termenul initial avansat ca momentul in care aceste gaze ar putea intra in consum - pare acum prea optimist.

De asemenea, Petrom a identificat in iulie 2014 si un zacamant de petrol, in zona Istriei, costurile exploatarii fiind evaluate atunci la 100 de milioane de dolari.

Nou zacamant de petrol descoperit in Marea Neagra - cand ar putea incepe productia

"Pretul redus al petrolului afecteaza in mod negativ ambitiile Romaniei de a exploata resursele offshore (din largul marii - n.red.) de gaze naturale si de a-si acoperi o parte din consumul anual cu gazele naturale din Marea Neagra dupa 2020", a explicat Valentina Ivan, Director Energy Investment Policy, EnerCap Capital Partners, pentru Ziare.com.

"Proiectele de exploatare in apele de mare adancime si proiectele de explotare a resurselor neconventionale (gaze de sist) sunt cele mai intensive din punct de vedere al capitalului necesar din sectorul de explorare si productie petrol si gaze. Piata se remodeleaza si este posibil ca importurile de petrol si gaze sa se dovedeasca a fi mai avantajoase din punct de vedere economic decat a exploata resursele domestice, mai ales cele care au nevoie de tehnologii de ultima ora si investitii semnificative", a adaugat aceasta.

Valentina Ivan sustine ca OMV Petrom are in concesiune mai multe perimetre onshore (pe uscat - n.red.), intr-adevar mature, dar care cu technologii adecvate pot spori gradul de recuperare al resurselor, fapt ce se poate dovedi mai profitabil pentru companie in acest moment decat exploatarile in apele de mare adancime.

Proiectul redeventelor petroliere, scos de la naftalina?

Pentru piata romaneasca de gaze naturale, decizia de amanare a exploatarii resurselor din Marea Neagra vine cu ceva mai multa presiune avand in vedere contextul, si anume ca resursele dovedite si in exploatare alte tarii vor mai acoperi consumul anul cam 10 ani, a mentionat Valentina Ivan de la EnerCap.

"Astfel, Romania trebuie sa continue explotare campurilor mature, proiectele de interconectare, dar si de construire a terminalului la Marea Neagra pentru diversificarea surselor de aprovizionare, continuarea implementarii masurilor de eficienta energetica pentru diminuare consumului si luarea in considerare a unor optiuni de politici publice care sa creeze un cadru investitional favorabil din punct de vedere fiscal, mai ales pentru exploatarile in apele de mare adancime.

Este posibil ca aceasta decizie de amanare a explorarilor din Marea Neagra sa fie menita a pune presiune pe autoritatile romane pentru a se pronunta in privinta sistemului de redevente petroliere, decizie amanata de aproape un an", a incheiat aceasta.

Noile redevente petroliere vor fi discutate la inceputul lui 2015, a promis Ponta, in SUA

Redeventele, in atentia companiilor petroliere: Cresterea de taxe trebuie contrabalansata

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scadere pret petrol efecte, #investitii zacaminte marea neagra, #zacaminte Marea Neagra , #petrol