Petrolul arctic, ultima frontiera?

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 18:43
4157 citiri
Petrolul arctic, ultima frontiera?

Viata merge mai departe pentru British Petroleum, gigantul petrolier responsabil pentru cel mai mare dezastru ecologic din istoria Statelor Unite.

Noul director executiv stie ca trebuie sa plateasca cele de 30 de miliarde de dolari despagubiri si nu are de gand sa stea cu mainile in san. Astfel, la mijlocul lunii ianuarie a facut o miscare indrazneata in vederea cuceririi ultimei frontiere in ceea ce priveste bazinele neexploatate de petrol.

Intinderile inghetate arctice se numara printre putinele zone despre care nu se stie exact ce resurse ascund. Si asta nu pentru ca ar fi lipsite de potential, ci din cauza conditiilor aspre.

Ultimele estimari aratau ca sub straturile de gheata se gasesc cel putin 90 de miliarde de barili de petrol si 1,670 de trilioane de metri cubi de gaz, aproximativ 22% din cat se crede ca reprezinta totalul resurselor nedescoperite inca in lume si echivalentul intregilor rezerve ale Kuveitului, potrivit The Independent.

Acestea fiind spuse, se intelege ca regiunea nu este necunoscuta prospectorilor. Mai mult de 400 de campuri de gaz si petrol au fost deja descoperite. De departe cel mai mare pana acum este North Slope, din Alaska, care contine si campul Prudhoe Bay, de unde s-au extres deja 11 miliarde de barili de petrol din cele 25 de miliarde cat se estimeaza ca ascunde din 1960 de cand a fost descoperit.

Insa chiar si asa raman nenumarate zone de gheata si neexplorate. In mare parte totul depinde de situatia economica. Avand un climat extrem de neprietenos si sapaturile fiind posibile doar trei luni pe an, costurile unei astfel de investitii se tripleaza fata de o extractie obisnuita.

Drept consecinta, multe companii detin licente in zone cum ar fi Groenlanda, dar nu au actionat pana acum. Insa nevoia de resurse la nivel global este in crestere si asa sunt si preturile.

Giganti petrolieri cum ar fi BP sau Shell se lupta sa-si adauge noi campuri in portofoliu din zonele mai accesibile, insa tarile care le detin nu mai renunta asa usor la ele, motiv pentru care batalia are toate sansele sa se mute in zonele ignorate pana acum.

Teritoriile arctice mai au inca o problema. Ele sunt guvernate teoretic de ONU si multe conflicte au fost in pragul de a izbucni. Unul dintre ele este cel din 2007, cand Rusia a pus un steag la Polul Nord, desi a sustinut ca a fost doar simbolul unei "descoperiri stiintifice majore".

Si in ceea ce priveste apele internationale, exista dispute si intrebari la care inca nu s-a gasit un raspuns. Si pe masura ce incalzirea globala face posibila navigarea tot mai adanc in gheturi, disputele nu vor inceta sa apara.

O alta problema pe care o vor avea companiile petroliere va fi cu ecologistii. Ecosistemul arctic este printre putinele unde omul nu a intervenit foarte mult, iar instalarea sondelor ar avea un impact major asupra lui.

In orice caz, cucerirea taramurilor inghetate nu se va intampla foarte curand, costurile ridicate ramanand unul dintre principalele motive. Insa, mai devreme sau mai tarziu, va fi cucerita si ultima frontiera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#petrol arctic, #resurse petrol, #rezerve petrol, #resurse naturale , #petrol