Pretul benzinei ar putea ajunge la 7,5 lei, din cauza Iranului

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:16
4960 citiri
Pretul benzinei ar putea ajunge la 7,5 lei, din cauza Iranului
Foto: Ziare.com

Sanctiunile pe care Uniunea Europeana si Statele Unite urmeaza sa le aplice Iranului ar putea avea consecinte economice nefaste si pentru Romania. De altfel, Fondul Monetar International a avertizat asupra faptului ca pretul petrolului s-ar putea majora, la nivel global, cu 20-30%.

Daca OMV Petrom si ceilalti distribuitori de carburanti din Romania au facut ajustari de nivelul zecimalelor, la inceputul acestui an, in cazul in care sanctiunile impuse de comunitatea internationala impotriva Iranului, furnizorul a 5% din totalul mondial de petrol, vor intra in vigoare, este foarte posibil ca pretul carburantilor de la noi din tara sa reactioneze la aceste evenimente.

"Daca previziunea FMI privind majorarea pretului petrolului cu 20-30% se adevereste, este posibil sa avem majorari semnificative ale preturilor la benzina si motorina", a declarat Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), pentru Ziare.com.

"Putem ajunge la peste 7,5 lei pentru litrul de carburant in cateva zile din momentul in care sanctiunile s-ar putea intampla", a avertizat acesta.

Orice situatie geopolitica incordata duce la o instabilitate pe piata petroliera, iar, daca petrolul, principalul produs din care se proceseaza benzina si motorina, ajunge la un pret cu 20-30% mai mare, inseamna ca si pretul benzinei va urca pe piata mondiala, potrivit lui Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil.

"Cum legatura dintre politica si petrol este una de foarte lunga durata, aceasta va continua sa fie astfel pana cand nu va mai exista petrol in zona comertului", a sustinut si Hagiu.

Acesta este de parere ca orice miscare semnificativa, in sensul de scumpire, in aceasta zona, va influenta tot ce inseamna economie la nivel global. Un procent de 20-30% in plus ar duce la o explozie de costuri in zona serviciilor, produselor si a materiilor prime, nu in primul rand din cauza transportului, dar si datorita acestuia, a adaugat presedintele FORT.

"Daca urmariti ce s-a intamplat in urma cu doi ani, un an si anul acesta veti vedea ca estimarile pe care le-am dat s-au concretizat imediat. Nu ma bucura acest lucru, insa, in urma cu trei saptamani, spuneam ca va creste pretul carburantilor cu 20 de bani pe litru; nu m-a luat nimeni in serios, insa a doua zi scumpirea s-a efectuat", a declarat Hagiu.

Operatorii din transporturi trebuie sa ia in serios estimarile

Preseditele FORT isi justifica estimarile prin faptul ca incearca sa transmita un mesaj operatorilor din transporturi, astfel incat sa se regaseasca, in tariful prestat, cresterea per cost cu carburantul, care inseamna cu 40-50% mai mult din totalul de costuri.

"Sunt perioade in care se negociaza contractele, cum este in ianuarie, sunt perioade in care se bugeteaza anumite contracte si se stabilesc costurile pentru prestarile de servicii, se renegociaza contracte mai vechi si este nevoie sa detii informatii ca sa nu constati, la sfarsitul anului, ca mergi pe pierdere", a explicat Hagiu.

"Aceste estimari trebuie luate foarte in serios", a avertizat acesta.

Criza financiara ar putea tempera cresterea pretului petrolului

Pe de alta parte, directorul general al Lukoil, Constantin Tampiza, este de parere ca, avand in vedere incertitudinea unei eventuale recesiuni economice, este posibil ca preturile sa nu creasca atat de mult, dat fiind ca, in conditii de criza, cererea de petrol este redusa.

"Pronosticurile analistilor si institutiilor internationale cu privire la recesiune arata ca, in conditii de recesiune, se va crea un obstacol in a ridica foarte mult pretul la petrol, mai ales pe piata futures.

Participantii pe piata pot fi afectati de orice speculatie si, in conditiile unei reduceri a cererii de petrol pe fondul recesiunii, cresterea majora a preturilor va fi temperata", a declarat directorul general al Lukoil, pentru Ziare.com.

Uniunea Europeana nu mai importa petrol din Iran. De unde se aprovizioneaza europenii?

Romania nu importa petrol din Iran, principalele sursa de combustibil pentru tara noastra fiind Rusia si Kazahstanul. In cazul Uniunii Europene, optiunile sunt altele.

"Vorbim de o stabilitate in nordul Africii, in acest moment, ceea ce va duce la recuperarea pierderilor de petrol prin intermediul Libiei, dar si al Arabiei Saudite si Kuwaitului", a explicat Tampiza.

Acesta avertizeaza asupra situatiei tensionate din Golful Persic, iranienii amenintand ca vor inchide stramtoarea Ormuz, in cazul in care sanctiunile comunitatii internationale vor intra in vigoare.

"22% din totalul de petrol comercializat, la nivel global, trece pe acolo, eu nu cred ca americanii le vor permite, dupa cum ati vazut, deja a intrat in Golf un portavion american, situatia se tensioneaza", a conchis Tampiza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#crestere pret benzina Romania, #crestere pret petrol global, #embargou Iran UE SUA, #FMI previziune crestere petrol , #petrol