Compania petroliera Chevron amendata cu 18 miliarde de dolari

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 23:59
6861 citiri
Compania petroliera Chevron amendata cu 18 miliarde de dolari
Foto: Il Giornalettismo

Compania petroliera californiana Chevron Corporation va trebui sa plateasca sanctiuni in valoare de 18 miliarde de dolari (circa 13,8 miliarde de euro), pentru poluarea padurii amazoniene din Ecuador.

Curtea de apel din Ecuador a confirmat sentinta, comunicand ca aceasta se bazeaza pe probe stiintifice de necontestat, relateaza Il Giornalettismo.

Potrivit acuzatiilor prezentate in cadrul procesului, extractia titeiului de catre compania Texaco, care a fuzionat cu Chevron in 2011, a provocat poluarea grava a apelor si padurii amazoniene din Ecuador.

In replica, purtatorii de cuvand de la Chevron, au declarat ca "decizia actuala este un alt exemplu elocvent de politicizare si coruptie la nivelul sistemului judiciar din Ecuador", subliniind ca multinationala va inainta recurs in tribunale internationale.

Compania petroliera cu sediul in San Ramon, California, a fost acuzata insa si de frauda, in contextul in care ar fi incercat sa ascunda o serie de probe ale contaminarii mediului cu substante toxice in America de Sud.

Potrivit documentatiei inaintate la dosar, ca urmare a poluarii sistematice, in perioada 1973-1990, au fost inregistrate numeroase avorturi spontane, malformatii, cazuri de leucemie si diferite forme de cancer in randurile populatiei locale, totalul persoanelor bolnave ridicandu-se la circa 30 de mii.

Prima batalie legala a demarat in 1993, in Statele Unite, si s-a concluzionat zece ani mai tarziu, fara probleme pentru compania petroliera americana, autoritatile judecatoresti declarand ca acest caz este de competenta Ecuadorului.

In data de 7 mai 2003, a fost deschis un al doilea proces impotriva multinationalei petroliere, care continua sa lupte la randul sau, in incercarea de a evita sumele uriase stabilite drept sanctiune de plata pentru problemele create in Ecuador.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Chevron amenda uriasa Ecuador, #poluarea padurii amazoniene Ecuador , #petrol
Comentarii