Cresterea pretului petrolului, periculoasa sau nu?

Sambata, 22 Ianuarie 2011, ora 12:06
3224 citiri
Cresterea pretului petrolului, periculoasa sau nu?
Foto: Arhiva

Cresterea rapida a pretului petrolului ar putea sa influenteze negativ redresarea economica globala, atrage atentia Organizatia Internationala a Energiei.

In schimb, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este de alta parere, sustinand chiar contrariul: pretul perolului nu va inhiba cresterea economica. Ca sa linisteasca apele, observatorii pietei sustin ca "nimic nu este sigur".

Acestea sunt cateva dintre parerile vizavi de ceea ce a devenit o mare problema economica globala: cresterea continua a pretului petrolului. Analistii considera ca petrolul este pe punctul de a atinge un prag psihologic de 100 dolari pe baril, considerat periculos, ca urmare a cererii crescute generate de redresarea economica.

Si asta o dovedesc si cifrele: dupa ce a ramas stabil timp de un an, pretul petrolului a revenit pe crestere in septembrie anul trecut, cand multe tari au dat semne ca-si revin din criza. De atunci, el s-a apreciat cu 25%.

"Nu cred ca pretul actual este periculos pentru redresarea economica. Cred ca petrolul este supraevaluat si pretul ar putea scadea, deoarece previziunile de crestere a economiei globale sunt relativ modeste", spune Carlos Leitao, economist-sef al Laurentian Bank of Canada, citat de Presse Affaires.

Potrivit acestuia, revenirea economica slaba va duce la scaderea pretului la petrol si nu pretul petrolului va cantari asupra recuperarii.

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, o crestere rapida este "un risc economic real". Agentia, care reprezinta interesele tarilor consumatoare de petrol, a crescut pentru a patra oara in patru luni previziunile sale pentru cererea la nivel mondial, estimand-o la 89,1 milioane de barili pe zi, in 2011. Tarile exportatoare de petrol au contracarat imediat, spunand ca Agentia Internationala pentru Energie este alarmista inutil.

Cresterea recenta a preturilor este cauzata de niste factori specifici, potrivit OPEC, cum ar fi inchiderea conductei Alaska si scaderea dolarului american. "In realitate, stocurile de petrol raman mult peste media din ultimii cinci ani, de 60 de zile de consum", sustine OPEC. Potrivit Organizatiei, tarile membre pot creste productia cu inca 6 milioane de barili pe zi in cazul in care justifica cererea.

Totusi, pretul crescut din ultimele saptamani a inceput sa submineze increderea consumatorilor si asa inca fragila. Lumea se asteapta ca piata petrolului se va calma, ca preturile vor scadea si ca, pana la sfarsitul anului, pretul mediu pe 2011 va fi de 88 dolari pe baril.

Pe de alta parte, analistii ceva mai optimisti sustin ca aceasta crestere a preturilor la petrol are impact pozitiv pentru ca stimuleaza investitiile in sectorul energetic. In Canada, de exemplu, cresterea preturilor la petrol contribuie la aprecierea dolarului canadian, sanatatea economiei acestei tari depinzand de exporturi.

Batalia pentru suprematie

Si in timp ce intreaga lume e ingrijorata de cresterea pretului petrolului, tarile care au mari zacaminte de titei se bat pentru suprematie. Venezuela sustine ca detine cele mai mari rezerve de petrol din lume, depasind Arabia Saudita, cu un total de 297 de miliarde de barili certificati. Oficialii tarii sunt de parere ca ar fi insa complicat si costisitor sa extraga toata aceasta cantitate.

Arabia Saudita, primul producator si exportator mondial de petrol, are cele mai mari rezerve dovedite de petrol din intreaga lume, adica 266 de miliarde de barili, potrivit Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Daca datele Venezuelei se confirma, Arabia Saudita si-ar pierde prima pozitie.

Si rezervele de petrol pe care Brazilia le are sub Oceanul Atlantic ar putea fi de cel putin 123 de miliarde de barili, de doua ori mai mult decat estimeaza guvernul, arata un geolog brazilian.

Studiul a fost facut pentru a arata ca estimarile facute de Guvern sunt optimiste, dar cercetatorii au descoperit de fapt ca potentialul zonei este subestimat. Probabilitatea ca datele sa fie corecte este de 90%

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#pret petrol, #crestere pret petrol, #petrol rezerve , #petrol
Comentarii
Poza ovidius37
ovidius37
rank 5
Cat a fost de periculoasa cresterea din 2008 a barilului de titei la 148 de dolari ?