Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Criza petrolului e atat de grava incat va crea o gaura uriasa pe piata

Vineri, 06 Mai 2016, ora 12:32
13329 citiri
Criza petrolului e atat de grava incat va crea o gaura uriasa pe piata
Foto: Arhiva Ziare.com

Criza petrolului va avea efecte pentru multi ani de-acum incolo. Situatia a atat de grava incat in 2035 va fi un deficit de 4,5 milioane de barili de petrol.

Estimarea apartine specialistilor firmei Wood Mackenzie si e bazata pe consumul actual, transmite Oil Price.

Dar care este motivul?

Problema este ca, intr-o perioada in care pretul petrolului e mic, gigantii energetici nu vor sa-si cheltuiasca nesabuit banii pe exploatari care nu sunt viabile, pentru a nu iesi in pierdere. Multe puturi s-au inchis, iar companiile au amanat cateva proiecte importante.

Drept urmare, in 2035 ne-am putea confrunta cu o noua criza a petrolului, "nasita" de cea actuala: in cazul in care consumul ramane la nivelul din 2016, peste 19 ani cantitatea de petrol va fi cu 4,5 milioane de barili mai putin decat necesarul pietei.

Incendiile devastatoare care au provocat scumpirea petrolului

Proiecte taiate de pe lista prioritatilor

Din vara lui 2014, cand pretul a inceput sa scada, multe proiecte costisitoare au fost lasate la vatra. "Invierea" lor ar insemna noi investitii, pe care companiile energetice nu si le vor permite prea curand. Daca pretul titeiului e mic, la fel sunt si veniturile.

Ba mai mult, acelasi rationament e aplicat si la concedieri: Nu mai facem bani ca inainte, atunci trebuie sa reducem costurile, asa ca dam oamenii afara - cam asa actioneaza gigantii energetici in ultima perioada, iar asta duce la o noua criza, anume cea a fortei de munca.

Mai este o problema. Companiile si-au inlocuit rezervele doar in proportie de 75% in ultimul an si jumatate.

Noile exloatari sunt esentiale pentru industrie, caci petrolul e o rezerva finita. Iar pentru a ramane profitabila, o companie trebuie sa-si mentina o rata constanta a rezervelor, ceea ce nu se mai intampla in ultima vreme.

Cele mai mari 7 firme petroliere occidentale se asteapta la investitii in exploatari noi in valoare de 40 de miliarde de dolari in urmatorii trei ani, adica cu 50% mai putin fata de perioada 2012-2014.

Solutii posibile

Companiile petroliere au o singura solutie: trebuie sa investeasca in proiecte noi pentru a-si creste productia, chiar daca vor strange din dinti pentru ca pretul e mic.

Lumea mai are o alternativa: regenerabilele.

Dar tranzitia catre partea verde a industriei e lenta. Insa poate e cazul ca sa ne mobilizam si sa diversificam sursele de energie.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#petrol criza 20135, #petrol criza , #petrol