De ce bombardarea unui singur stat afecteaza grav piata globala a petrolului

Joi, 26 Martie 2015, ora 10:50
4651 citiri
De ce bombardarea unui singur stat afecteaza grav piata globala a petrolului

Yemenul contribuie doar cu 0,2% din productia mondiala de petrol, dar acest mic stat are o pozitie geostrategica cruciala, de aceea bombardarea lui va evea efecte negative pentru industria mondiala.

Tara are granite cu Arabia Saudita, cel mai mare exportator de titei, si este un punct de trecere important pentru autocisternele ce transporta "aur negru" din Golful Persic spre Occident, informeaza Bloomberg.

Cotatia petrolului a crescut cu mai mult de 5%, joi, dupa ce puterile regionale au inceput sa bombardeze zone ocupate de rebeli in Yemen.

Masacru in Yemen, cu 142 de morti: Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta

Guvernul yemenit a cazut supb asediul militiilor houthi si aliatilor lor din armata tarii, ceea ce a condus la atacuri aeriene orchestrate de Arabia Saudita.

Cea mai mare putere din Golful Persic, majoritar sunnita, sustine ca rebelii sunt sustinuti de puterea siita rivala Iran, asa ca a initiat bombardamente sustinute asupra pozitiilor ocupate pana acum de houthi.

Yemenul, la un pas de razboi civil: Presedintele ar fi fugit din calea rebelilor

"In timp ce lipsa miilor de barili de petrol din Yemen nu se va resimti, e alta poveste cand vine vorba de milioanele din Arabia Saudita", a mentionat John Vautrain, care conduce o firma de consultanta in Singapore.

"Arabia Saudita a fost ingrijorata de mult timp de tensiunile din tara vecina", a adaugat expertul.

In 2013, Yemenul a produs 133.000 de barili de petrol pe zi, ceea ce inseamna ca este pe locul 39 la nivel mondial.

"Acest stat nu are o importanta prea mare in piata petroliera, dar pozitia sa este strategica din punct de vedere geopolitic", a amintit Ric Spooner, analist la firma CMC Markets din Sidney.

Sursa: Google Maps

Prin Yemen trec zilnic transporturi cu o incarcatura de 3,8 milioane de barili, potrivit datelor oficiale din 2013.

In consecinta, din cauza atacurilor, autocisternele din Golful Persic ar putea fi oprite sa ajunga in Canalul Suez, la gazoductul SUMED din Egipt si mai departe in Europa.

Ocolirea acestei rute va insemna intarzieri si costuri suplimentare.

"In conditiile in care tensiunile din Yemen au escaladat rapid, acest lucru e vazut ca o mare amenintare pentru transportul international de petrol. Exista temeri ca, daca situatia acestui stat se va destabiliza mai mult, atunci el va cadea prada piratilor din zona Marii Rosii", a spus analistul geopolitic Theodore Karaski din Dubai.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#bombe Yemen petrol, #bombardare rebeli Yemen petrol, #masacru Yemen efecte petrol, #Yemen petrol , #petrol
Comentarii