Evolutia "aurului negru": Se va prabusi pretul petrolului si mai mult?

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 07:43
7834 citiri
Evolutia "aurului negru": Se va prabusi pretul petrolului si mai mult?

O crestere substantiala a productiei de petrol, in special in Statele Unite, a cauzat o scadere cu 20% a pretului "aurului negru" in decursul a cateva saptamani, arata doua companii care analizeaza pietele energetice, care au facut si estimari legate de evolutia pe termen mediu si scurt.

Goldman Sachs a prognozat ca un baril de petrol WTI (West Texas Intermediate, de referinta pentru piata din SUA) va costa, in medie, 75 de dolari in primul trimestru din 2015.

Cifra este cu 15 dolari mai mica decat cea avansata anterior, de 90 de dolari pe baril, arata Tyler Morning Telegraph.

Similar, prognoza pentru petrolul Brent, de referinta pentru Europa, este de 85 de dolari pe baril, in scadere tot cu 15 dolari fata de estimarea precedenta, de 100 de dolari pe baril.

"In revizuirile pe care le-am facut am indicat faptul ca ne asteptam ca in al doilea trimestru din 2015, cand productia va creste la cel mai mare nivel din ultimii ani, petrolul Brent va ajunge la 80 de dolari pe baril, iar cel WTI va fi de 70 de dolari pe baril", au transmis cei de la Goldman Sachs in raportul lor.

Pe de alta parte, Morgan Stanley este putin mai optimista si sustine ca preturile nu se vor prabusi chiar atat de mult.

"In ciuda scaderilor de pret din ultima vreme, noi vedem cateva evolutii pozitive, in special spre finalul anului", sustin specialistii acestei firme.

Morgan Stanley sustine ca cererea de petrol va fi mai mare in ultimul trimestru din 2014, ceea ce va duce la o crestere a pretului.

Ambele rapoarte citate arata ca tarile producatoare de petrol care fac parte din OPEC, in special Arabia Saudita, vor juca un rol important in acest sens.

Morgan Stanley presupune ca, daca livrarile se vor face dupa modul in care sunt programate, atunci statele OPEC vor fi nevoite sa isi reduca cota de 500.000 de barili de petrol pe zi in 2015 si 2016 pentru a stabiliza piata.

Pe de alta parte, Goldman Sachs sustine ca tarile OPEC nu mai influenteaza atat de mult pretul petrolului, in conditiile in care productia este in crestere in Statele Unite, care vor fi nevoite sa o incetineasca, pentru a mentine un echilibru intre cerere si oferta.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#evolutie pret petrol, #pret petrol , #petrol