Gazul rusesc, subiect fierbinte pentru UE, dar cum ramane cu petrolul? - strategia periculoasa a Rusiei

Duminica, 25 Mai 2014, ora 10:59
4234 citiri
Gazul rusesc, subiect fierbinte pentru UE, dar cum ramane cu petrolul? - strategia periculoasa a Rusiei
Foto: Arhiva

Strategia Rusiei de achizitionare a rafinariilor din Europa ar putea compromite securitatea energetica a continentului, potrivit unui raport al specialistilor UE pregatit pentru liderii care vor participa saptamana viitoare la Consiliul European.

Sectorul rafinariilor din Europa a fost grav afectat de o combinatie intre pretul ridicat al petrolului, cererea scazuta si profiturile mici, ceea ce a determinat numeroase companii sa isi vanda unitatile, pe care Rusia le tot cumpara de la o vreme incoace, scrie Euractiv.com.

Rusia isi intoarce spatele la Occident: Unde va exporta petrolul si cat va suferi Europa

De exemplu, Lukoil Rusia detine rafinarii in Italia, Olanda, Bulgaria si Romania. De asemenea, expertii UE suspecteaza ca si Gazprom Neft, compania din domeniul petrolului controlata de gigantul Gazprom, mai are cateva rafinarii.

Astfel, Comisia Europeana (CE) va face public un raport, saptamana viitoare, referitor la planurile de imbunatatire a securitatii energetice din regiune, ca raspuns la criza din Ucraina, tara de tranzit pentru jumatate din gazul pe care Rusia il exporta in Uniunea Europeana.

Printre aspectele care trebuie sa fie monitorizare indeaproape, in document se mentioneaza faptul ca Rusia detine numeroase rafinarii in UE.

Europa se pregateste pentru ce e mai rau. Cum afla daca rezista fara gazele rusesti

Tarile europene se bazeaza pe gazele rusesti pentru 27% din consum, in vreme ce petrolul exportat de Rusia in Europa ajunge la 30% din consum.

Cea mai mare amenintare legata de livrarile de gaz rusesc in Europa este reprezentata de disputa dintre Rusia si Ucraina, care are o datorie de miliarde de dolari si care a fost amenintata de oficialii de la Moscova ca livrarile de gaze vor fi sistate daca nu plateste factura la gaz in avans.

Anunt alarmant: Putin ne-a informat ca opreste gazul in Europa

Deocamdata nu exista o amenintare imediata referitoare la livrarile de titei, in conditiile in care Rusia nu are capacitatea de a rafina petrolul pe care il produce, bazandu-se astfel de rafinariile din Uniunea Europeana, potrivit CE.

Totusi, expertii europeni considera ca exista o vulnerabilitate in acest sens, motiv pentru care planul pe termen lung include cresterea eficientei combustibililor si cresterea folosirii masinilor electrice si a carburantilor alternativi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#strategie Rusia petrol, #Rusia petrol UE, #Rusia petrol Europa , #petrol