Legea importanta de care a "uitat" Guvernul Ponta

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 07:46
6007 citiri
Legea importanta de care a "uitat" Guvernul Ponta
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul condus de Victor Ponta a lasat sa se aseze praful in sertar pe un proiect important: noua lege a redeventelor pentru hidrocarburi, ce vizeaza direct companiile energetice din tara noastra.

La sfarsitul anului trecut, Executivul a prelungit cu inca 12 luni sistemul de redevente care expira in decembrie 2014, iar Ponta a promis ca va impune un sistem care sa aduca "rauri de bani" la buget.

Guvernul renunta la negocierea redeventelor - Acelasi sistem va fi valabil si in 2015

Ponta: Redeventele, o solutie magica prin care rauri de bani vor veni la buget

La acea vreme, decizia a fost argumentata prin faptul ca "nu pot fi operate modificari peste noapte". Ba mai mult, Victor Ponta a mentionat ca proiectul de lege va fi pus in dezbaterea mediului de afaceri la inceputul lui 2015.

Insa acest lucru nu s-a intamplat.

In luna februarie a acestui an, premierul a transmis ca "Parlamentul trebuie sa stabileasca prevederi clare privind redeventele si exploatarile", dar proiectul de lege nu a fost pe lista prioritatilor senatorilor si deputatilor pana acum. Iar cel mai probabil, nici nu va fi prea curand.

Pe 2 iunie a fost cel mai recent moment cand premierul Victor Ponta a mentionat noua lege a redeventelor, insa ea a fost inclusa doar intr-o insiruire de obiective ale Guvernului.

"Toate masurile economice pe care le-am luat, le-am prezentat, le dorim in continuare pe cele legate de Codul Fiscal, de legea achizitiilor publice, de legea redeventelor, de implementarea Master Planului de Transport si incercam ca aceasta directie buna, care se simte si in zona de venituri ale populatiei, sa o pastram in acelasi fel. Avem o oportunitate extraordinara si as vrea foarte mult sa n-o stricam", a spus atunci Victor Ponta, dupa "Ora premierului" din Parlament.

Nota: Redeventele sunt sumele de bani platite statului pentru dreptul de folosinta a resurselor subsolului.

Care e data estimata pentru noua lege

Artur Stratan, care conduce Asociatia Romana a Companiilor de Exploatare si Productie Petroliera (ROPECA), a aratat de curand ca noua lege a redeventelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017, in conditiile in care pana la finalul anului, din punct de vedere tehnic, nu se mai pot face demersurile necesare in acest sens.

In plus, el a subliniat faptul ca nivelul redeventelor ar trebui sa ramana neschimbat pentru a furniza un "balon de oxigen" industriei de petrol si gaze, iar in caz contrar, o astfel de masura ar fi "catastrofala" pentru industrie.

Tot in 2017, potrivit noului Cod Fiscal, dispare si impozitul pe constructiile speciale (asa-numita "taxa pe stalp"), care a afectat companiile petroliere. Petrom s-a plans de taxarea suplimentara introdusa de Guvernul Ponta, precizand ca aceasta este una dintre cauzele care au dus la diminuarea profitului.

Codul fiscal, un test pentru economie: Intre stimularea consumului si sufocarea investitiilor

"Cererea redusa de produse petroliere si gaze, combinata cu impozitarea suplimentara introdusa in 2013-2014, a neutralizat in mare masura beneficiile rezultate in urma liberalizarii pretului la gaze", a transmis Mariana Gheorghe, directorul executiv al companiei, in august 2014.

Informatia a fost elaborata atunci de Andreas Matje, directorul financiar executiv al Petrom, care a afirmat ca taxele introduse incepand din 2013, printre care taxa pe stalp si impozitul pe veniturile suplimentare din liberalizarea preturilor la gaze, au echivalat cu o crestere de 90% a redeventelor petroliere platite de OMV Petrom.

Cat va plati OMV Petrom pentru taxa pe stalp

Mai mult, Valentina Ivan, director Energy Investment Policy, EnerCap Capital Partners, a facut o alta observatie.

"Revizuirea si stabilirea noului sistem de impozitare pentru industria producatoare de petrol si gaze este o decizie politica. Este normal sa presupunem ca vom avea o dezbatere si o noua lege/amendamente la cadrul actual in 2017, dupa 2016 care este un an electoral ce paralizeaza practic astfel de demersuri", a mentionat aceasta, pentru Ziare.com.

Situatia redeventelor din prezent si comparatia cu UE

In prezent, Romania are un sistem de impozitare pe venituri, ce reprezinta un procent din nivelul productiei. Cotele sunt diferentiate, in functie de nivelul de productie per zacamant. Redeventele au fost stabilite la privatizarea Petrom, fiind cuprinse intre 3,5 si 13,5% din valoarea productiei. Cei mai multi bani vin de la Petrom si Romgaz.

"Daca facem comparatii cu alte tari sau media europeana, atunci ar fi bine sa comparam sistemele care au baza de impozitare venitul, si nu profitul sau un alt sistem mixt (venit si profit). In Europa, Italia (redevente 0-10%), Franta (0-5% pe gaze naturale) si Croatia (5-10%) impun un sistem de impozitare similar cu al Romaniei, pe venituri", ne-a mentionat Valentina Ivan.

Ea atrage atentia ca nu ar trebui "sa ne propunem sa ajungem la un anumit nivel de impozitare, ci ar trebui sa cantarim foarte bine variabilele de luat in considerare cand stabilim acel sistem".

Redeventele, resursa bugetara ratata de Guvern. Cum s-a sucit Ponta de cand e premier

E nevoie de studii

Ana Otilia Nutu, analist de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum, sustine ca Guvernul trebuie sa-si faca propriul studiu privind impozitarea hidrocarburilor.

"Acesta ar trebui sa spuna ce impozite pot fi modificate, care e nivelul de taxare optim comparativ cu alte tari. Deocamdata, exista doua studii (Deloitte, finantat de FPPG si analiza ROPEPCA), sunt bune, singurele surse de date consistente deocamdata, dar Guvernul trebuie sa-si faca propriul studiu, ca sa nu existe nici macar impresia ca impozitarea e dupa cum zice industria", a mentionat aceasta pentru Ziare.com.

Ea sustine ca sistemul fiscal pentru hidrocarburi trebuie sa fie clar, simplu, stabil si trebuie tinut cont si de faptul ca la noi depozitele sunt mature si cheltuielile de extractie, investitiile necesare sunt mult mai mari decat in Norvegia, de exemplu.

"Nu conteaza doar redeventa, ci intregul sistem de impozitare (poti avea redeventa zero si 50% impozit special pe profiturile pe hidrocarburi, de pilda). Trebuie tinut cont de faptul ca pretul petrolului a scazut la jumatate fata de anul trecut

Ideea e ca un sistem optim de impozitare maximizeaza incasarile la stat. Dar asta inseamna sa nu omori investitorii, sa-i faci sa vina aici, nu in alte tari, sa se mentina un nivel al productiei care sa aduca venituri la buget, sistemul sa fie suficient de simplu incat sa nu se poata ascunde usor contabil baza impozabila", a mai spus Ana Otilia Nutu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#lege redevente petrol, #lege redevente companii petrol, #lege redevente , #petrol