Medvedev vrea la Moscova un centru financiar international - Presa internationala

Luni, 07 Martie 2011, ora 12:21
1051 citiri
Medvedev vrea la Moscova un centru financiar international - Presa internationala

Guvernul rus face eforturi pentru atragerea investitorilor internationali, pregatind un fond de 10 miliarde dolari pentru aceasta; China isi planifica o crestere de 7 procente pentru fiecare dintre urmatorii ani, continuand sa impresioneze prin forta dezvoltarii iar SUA resimte direct efectele crizei din Orientul Mijlociu, cu preturile la combustibil aproape de maxime istorice.

Guvernul rus infiinteaza un fond in valoare de 10 miliarde pentru a co-investi impreuna cu firme de top internationale in Rusia, in cadrul unui efort mai larg de a atrage investitii straine in tara, solicitand totodata Goldman Sachs sa coordoneze acest proiect.

Separat, Rusia a infiintat un comitet care sa-l consilieze pe presedintele Dimitri Medvedev cu privire la transformarea Moscovei intr-un centru financiar international. Membri acestui comitet vor include pe directorul executiv al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, fondatorul Blackstone - companie internationala de top specializata pe consultanta si investitii - si Brian Moynihan de la Bank of America, dar si reprezentanti ai BNP Paribas si UniCredit, printre altii, informeaza Financial Times.

Initiativa in valoare de 10 miliarde dolari apartine direct presedintelui Medvedev. Multe din companiile invitate urmeaza sa ofere un raspuns in acest sens.

Rusi au luat legatura, de asemenea, cu fondurile suverane din Orientul Mijlociu. Pana in prezent, majoritatea companiilor de investitii au privit Rusia cu o precautie sporita din cauza suspiciunilor de coruptie la nivel inalt, birocratie sporita si scepticismul general cu privire la domnia legii.

China tinteste o crestere de 7 procente

Guvernul chinez a declarat vineri ca rata de crestere tintita este de 7 procente pentru urmatorii 5 ani - in continuare pastrandu-se la un nivel impresionant de rapid, in ciuda unei calmari a cresteri economice fata de ultimii ani cand procentul a fost de pana la 11%.

China, economia cu cea mai rapida crestere la nivel mondial, incearca sa evite o supra-incalzire. Inflatia a ajuns la 4.9 procente in ianuarie, condusa de o crestere de peste 10 procente la pretul alimentelor. Unii analisti sunt ingrijorati cu privire la o continuare a cresterilor din domeniul imobiliar, noteaza CNNMoney.

Guvernul a prognozat, de asemenea, o crestere masiva in veniturile gospodariilor, crestere ce ar putea atinge 7 procente in urmatorii cativa ani. Prognozele au fost facute in cadrul unui set mai larg de prognoze cu privire la "cel de-al doisprezecelea plan cincinal de dezvoltare economica si sociala".

In conditiile in care economiile occidentale s-au chinuit sa-si refaca pozitia in piata ca urmare a crizei financiare din 2008, China a continuat sa creasca cu o forta similara, castigand astfel un avans considerabil fata de economiile dominante din perioada ante-criza.

Guvernul american ia in calcul rezervele de petrol

Guvernul american a precizat duminica faptul ca ia in calcul utilizarea rezervelor strategice de petrol pentru a putea asigura o stabilitae economica si pentru a proteja preturile comustibililor care ameninta sa destabilizeze economia americana.

Desi politica oficiala americana este aceea de a utiliza rezervele strategice doar in situatia unui eveniment care presupune o reducere a petrolului de pe piata, unii analisti ai administratiei Obama ar putea recomanda utilizarea rezervelor pentru linistirea pietelor financiare care continua sa ridice pretul petrolului, noteaza Reuters.

Congresul american a facut, de asemenea, presiuni asupra guvernului pentru a gasi solutii la temerile crescande ale populatiei americane cu privire la cresterea continua a preturilor la combustibil, crestere ce afecteaza toate sectoarele economiei, afectand direct transportatorii. Preturile la combustibil in SUA au ajuns aproape de maximul record, fiind in prezent 4.1124 dolari per galon (un galon = aproximativ 3.8 litri).

Desi Arabia Saudita a crescut considerabil productia de petrol pentru a raspunde astfel la dificultatile generate de criza din Orientul Mijlociu, totusi pretul combustibilului pe piata americana continua sa se mentina ridicat.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#centru financiar Moscova, #politica economica Rusia, #criza Orient Mijlociu, #criza petrol, #crestere China , #petrol