Mega-proiectele de petrol si gaze depasesc cu mult bugetele planificate - raport

Joi, 21 August 2014, ora 13:46
2121 citiri
Mega-proiectele de petrol si gaze depasesc cu mult bugetele planificate - raport

Aproape doua treimi (64%) din mega-proiectele din industria globala de petrol si gaze continua sa depaseasca bugetele planificate, in vreme ce trei sferturi dintre ele (73%) nu au fost finalizate la termen, se arata in noul raport EY "Spotlight on megaprojects".

Mega-proiectele au o valoare de cel putin 1 miliard de dolari si au un grad mare de complexitate din punct de vedere tehnic si operational.

Raportul remis Ziare.com analizeaza 365 de astfel de lucrari, precum si impactul pe care depasirile bugetare il au asupra industriei de petrol si gaze.

Costurile suplimentare generate de finalizarea proiectelor sunt, in medie, cu 59% mai mari decat estimarea initiala. In termeni absoluti, costul cumulat al proiectelor analizate in cadul acestui raport a crescut la 1,7 trilioane de dolari, de la estimarea initiala de 1,2 trilioane de dolari, ceea ce reprezinta o depasire a bugetelor de 500 miliarde de dolari.

Influenta geografica asupra mega-proiectelor

Din punct de vedere geografic, cel mai mare procent al proiectelor care se confrunta cu depasiri de costuri este in Orientul Mijlociu (89%). Urmeaza zona Asia-Pacific (68%), Africa (67%), America de Nord (58%), America Latina (57%) si Europa (53%).

In privinta proiectelor care au raportat intarzieri de termen, Orientul Mijlociu detine cel mai mare procent (87%), urmat de Africa (82%), Asia-Pacific (80%), Europa (74%), America Latina (71%) si America de Nord (55%).

Costurile proiectelor sunt subestimate semnificativ

Din perspectiva investitiilor de capital, raportul arata ca, dupa ce decizia finala de investitie a fost luata, 65% din proiectele analizate se confruntau cu depasiri de costuri, media depasirii fiind de 23% fata de bugetul aprobat. Motivele pentru care se ajunge la astfel de situatii difera, un rol important jucand aici localizarea geografica a proiectului.

Bariere in calea livrarii cu succes a proiectelor

Exista mai multi factori interni si externi care influenteaza succesul unui megaproiect. Printre factorii interni se numara planificarea nepotrivita, accesul la finantare, un management defectuos al procesului de achizitie al contractorilor si al relatiei cu acestia, estimarile agresive, optimismul exagerat si schimbarea apetitului pentru risc.

Multe din aceste zone pot fi abordate printr-o planificare initiala detaliata si un management de proiect solid, prin aceasta imbunatatindu-se performanta proiectului in ansamblul sau.

Factorii externi, precum normele de reglementare si provocarile geopolitice joaca si ei un rol in diminuarea performantei globale a proiectului.

In plus, data fiind dimensiunea investitiei, impactul fluctuatiilor ratei de schimb valutar si limitarile privind materialele de exploatare pot fi severe si pot duce la intarzierea proiectelor sau chiar la anularea lor.

Insa, prin intermediul unui management de proiect de calitate, impactul factorilor externi poate fi atenuat.

"In asteptarea maturizarii noilor sale mega-proiecte in domeniul petrolului si gazelor naturale, Romania trebuie sa adapteze cadrul institutional, legislativ, fiscal si de reglementare pentru a contribui la reducerea riscurilor externe ale acestor mega-proiecte. In conditiile in care Marea Neagra se numara printre cele mai ne-explorate mari ale lumii in domeniul hidrocarburilor, Romania are nevoie de transfer de know-how international in domeniul managementului riscurilor catre institutiile sale specializate.

De asemenea, Romania trebuie sa contribuie activ la dezbaterea europeana cu privire la explorarea si, eventual, accesarea resurselor neconventionale. Adaptarea retelei de transport si tranzit al gazelor naturale pentru a face fata repozitionarii surselor si cererii reprezinta si ea un mega-proiect care are nevoie de resurse materiale, noi modele de finantare, dar si de un cadru de implementare favorabil", a comentat Valeriu Binig, Partener, Energy Industry Leader, de la EY Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#intarzieri proiecte petrol, #proiecte petrol, #costuri proiecte petrol, #costuri proiecte gaze , #petrol