Noul razboi din Irak zguduie piata petrolului

Joi, 19 Iunie 2014, ora 19:08
2477 citiri
Noul razboi din Irak zguduie piata petrolului

Pe fondul violentelor recente din Irak, tara care este cel de-al doilea pruducator de petrol din OPEC, economia mondiala se confrunta pe neasteptate cu o noua amenintare foarte periculoasa. Astfel, economistii sunt foarte ingrijorati in urma cresterii pretului petrolului la peste 113 dolari barilul, cea mai mare valoare din utlimele noua luni.

Analistii prevad un nou apogeu al pretului petrolului, daca conflictul din Irak va continua, potrivit Bloomberg.

Multi economisti considera ca fiecare crestere de 10 dolari la pretul barilului de petrol se reflecta cu o reducere a cresterii economice globale cu aproximativ 0,2%.

Aceasta suma nu este una de neglijat, daca tinem cont de faptul ca, in acest an, cresterea economica va fi destul de fragila.

Saptamana trecuta, Banca Mondiala a revizuit prognoza de crestere economica pentru 2014 la nivel global la doar 2,8%.

"Nu este nicio indoiala ca, dincolo de un anumit punct, preturile mai mari vor deveni o constrangere majora asupra activitatii economiei la nivel mondial", a spus Julian Jessop, economistul-sef de la Capital Economics din Londra.

Importatorii de energie, cum ar fi China si Japonia, vor avea de suferit cel mai mult, desi exportatorii din Orientul Mijlociu ar putea beneficia de pretul marit al petrolului.

Nivelul de 120 de dolari barilul constituie "un punct de pericol" pentru economia mondiala, in cazul in care luptele din Irak se intensifica, iar pretul petrolului urca in continuare.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#amenintare economia globala, #noua amenintare economia mondiala, #amenintare cresterea pretului petrolului, #reducerea cresterii economice, #petrol pericol economia mondiala , #petrol
Comentarii
Poza GuessWho
GuessWho
rank 5
Noile speculatii de pe piata petrolului zguduie razboiul din Iraq.