Numarul miliardarilor, in continua crestere - Presa internationala

Joi, 10 Martie 2011, ora 11:55
1751 citiri
Numarul miliardarilor, in continua crestere - Presa internationala

Numarul miliardarilor este in crestere continua in ultimii 2 ani, mai ales in zona BRIC; economistii americani sunt pesimisti cu privire la evolutia pretului petrolului si crizele pe care aceasta le poate declansa iar ratingul de tara al Spaniei a fost din nou scazut, indicand un risc sporit pentru investitori.

Numarul miliardarilor din economiile emergente de varf a depasit numarul miliardarilor din Europa, pentru prima data, si se apropie intr-un ritm alert de numarul celor din SUA.

Statele Unite raman in continuare in fruntea clasamentului, avand cel mai mare numar de miliardari - 413 - cu o avere totala cumulata de 1500 miliarde dolari. La inceputul acestui an, tarile BRIC - Brazilia, Rusia, India si China - aveau 301 miliardari, ceea ce inseamna cu 108 mai multi decat anul trecut si cu unul mai mult decat Europa, informeaza Financial Times.

"Numarul miliardarilor in crestere anul acesta reflecta ceea ce se intampla in economia globala" explica Steve Forbes, directorul executiv al publicatiei Forbes care a realizat clasamentul.

In SUA Bill Gates si Waren Buffett isi pastreaza locul al doilea si al treilea, dupa Carlos Slim Helu, din Mexic, despre care se crede ca ar fi cel mai bogat om.

In Asia, numarul miliardarilor s-a triplat in ultimii doi ani, ajungand la 332, dintre care doar in China sunt 115. Cel mai bogat chinez este Robin Li, cel care a infiintat motorul de cautare Baidu, cu o avere estimata la 9.4 miliarde dolari. Stanley Ho, in varsta de 89 de ani, care a dominat industria jocurilor de noroc din Macao, si-a pierdut pozitia in top dupa ce a transferat activele celei de-a treia sotii.

Petrolul la 200 dolari ar insemna recesiune

Daca pretul petrolului ar ajuge la la 140 dolari pe baril, adica sub maximul atins in 2008, de 147 dolari pe baril, aceasta ar insema recesiune pentru multe economii deavoltate. Chiar daca in prezent petrolul se gaseste cu 40 procente sub maximul din 2008, cererea foarte puternica la nivel global ar incuraza speculatiile legate de pret, considera economistul Nouriel Roubini.

Cel supra-numit "Dr. Doom" nu este singurul care se arata pesimist cu privire la evolutia petrolului. Economistul sef al Bank of America, Ethan Harris, este de asemenea ingrijorat cu privire la evolutia pretului petrolului in contextul actualei crize din Orientul Mijlociu, noteaza CNNFortune.

Economistii Bank of America au aratat ca pretul petrolului, care a atins recent nivelul de 115 dolari pe baril, ar putea atinge nivelul de 140 de dolari pe baril, cel putin temporar, in urmatoarele trei luni.

"Daca apare o criza a productiei si in afara Libiei, ne vom reevalua prognoza iar daca pretul petrolului trece peste limita istorica de 150 dolari pe baril, pe o baza reala, creste probabilitatea unei recesiuni globale; la 200 dolari pe baril, recesiunea este aproape sigura", a explciat Harris.

Agentia de rating Moody's a scazut ratingul Spaniei

Moody's a scazut ratingul de tara al Spaniei, avertizand cu privire la posibile urmatoare scaderi ale ratingului din cauza temerilor legate de restructurarea sistemului bancar, ce ar ptuea sa coste dublu fata de expectantele guvernamentale.

"Moody's considera ca acesta este un risc considerabil ca costurile efective ale recapitalizarii bancilor sa depaseasca destul de mult calculele initiale guvernamentale", se arata in decalratia agentiei de rating, citata de Reuters.

Agentia de rating considera, de asemenea, ca restructurarea sistemului bancar din Spania va costa aproximativ 40 miliarde de euro, dublu fata de estimarea guvernului, adaugand faptul ca intr-un scenariu pesimist, costul s-ar putea ridica pana la 110 - 120 miliarde euro.

Retrogradarea a afectat direct dobanzile pe termen lung la care Spania se poate imprumuta de pe pietele internationale, afectand astfel si restructurarea indicata drept motiv al retrogradarii. Banii necesari acestei restructurari trebuie impumutati din piete iar dobanda la care vor putea fi imprumutati dupa retrgradare va fi mai mare, reflectand astfel si o prima de risc mai mare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#top miliardari, #cel mai bogat om, #rating Spania, #pret petrol, #criza petrol, #criza Orient Mijlociu , #petrol