Parteneriat Rusia-China in domeniul petrolului

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 20:17
1846 citiri
Parteneriat Rusia-China in domeniul petrolului

Rusia si China au semnat un acord privind constructia unei rafinarii de petrol cu o capacitate zilnica de 260.000 de barili, in orasul Tianjin.

Potrivit Wall Street Journal, compania mixta va fi detinuta in proportie de 51% de partea chineza si de 49% de catre partea rusa, situatie comuna pentru investitiile straine din China.

Acest acord reprezinta un pas inainte in directia dezvoltarii colaboararii energetice intre cele doua tari.

Anterior, Rusia a mai semnat acorduri de colaborare cu China, prin care in schimbul unui credit de 25 miliarde de dolari, Rusia se obliga sa livreze carbune pentru termocentralele chineze pana in anul 2025.

De asemenea, anul trecut China a semnat acorduri comerciale cu Rusia prin care si-a asigurat furnizarea a 300.000 de barili de petrol pe baza zilnica, pentru urmatorii 20 de ani.

Nodul gordian al colborarii energetice intre cele doua tari ramane exportul de gaz rusesc catre China, in privinta caruia partile nu au ajuns inca la un acord in privinta pretului.

Rusia este foarte interesata sa-si diversifice pietele de export ale gazului, dupa ce in Uniunea Europeana se confrunta cu o combinatie de reducere a cotei de piata, pe fondul eforturilor tarilor membre de a reduce dependenta de gazul rusesc si o scadere a consumului motivata de incetinirea cresterii economice din spatiul comunitar.

Si pe relatia cu China, Rusia nu este lipsita de concurenta din partea fostelor state membre ale URSS, Turkmenistanul exportand deja gaze naturale catre China.

Analistii estimeaza ca China si Rusia vor ajunge la o intelegere in privinta exportului unei cantitati anuale de 70 miliarde metri cubi pana la jumatatea anului viitor.

Sa speram ca intrarea Rusiei pe piata chineza a gazelor naturale nu se va traduce printr-o volatilitate mai mare a ofertei in spatiul comunitar, tratamentul diferentiat aplicat tarilor cliente la gazele rusesti fiind deja o practica des intalnita in ultimii ani.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#parteneriat petrol Rusia China, #exploatare petrol Tianjin , #petrol