Petrolul american, o mina de aur pentru Europa si o palma pentru Rusia?

Luni, 23 Martie 2015, ora 07:29
9285 citiri
Petrolul american, o mina de aur pentru Europa si o palma pentru Rusia?

SUA au un surplus de petrol, pe care ar putea sa il vanda aliatilor, inclusiv statelor europene. Legislatia actuala ii impiedica pe americani sa faca acest lucru, insa situatia s-ar putea schimba in viitor, avand in vedere ca unii politicienii vad scenariul ca pe o oportunitate. Va beneficia Romania de pe urma schimbarii strategiei Statelor Unite?

"Eliminarea interdictiei exporturilor de petrol va da un impuls economiei si ne va intari pozitia la nivel mondial", a transmis fostul subsecretar de stat american, Michele Flournoy, potrivit Business Insider.

Ea sustine ca autoritatile din SUA trebuie sa ia in considerare aceste beneficii uriase, mai ales ca schimbarea legii ar ajuta si aliatii.

"Conditiile de piata sunt excelente pentru a face acest pas", a explicat Flournoy, care conduce Centrul pentru Securitatea Nord-Americana.

Dar dezbaterile in Congres sunt aprinse, pentru ca mai multi factori trebuie luati in considerare. Printre acestia se numara scaderea pretului petrolului, faptul ca unitatile de stocare sunt aproape pline, iar sanctiunile asupra Iranului si Rusiei sunt inca in vigoare.

"Membrii Congresului incep sa ia in serios aceasta posibilitate (de a elimina interdictia exportului de petrol - n.red.) ", a spus si George Baker, director executiv al Producers for American Crude Exports, un grup care reprezinta companiile care cer anularea restrictiilor in ceea ce priveste exportul de "aur negru".

Sursa: Citi Group

SUA schimba foaia

SUA si-au schimbat radical politica in domeniul protectiei rezervelor interne de hidrocarburi, daca in anii '70, '80, '90 au preferat sa importe masiv titei si produse, ulterior au inceput sa mareasca productia interna, axandu-se inclusiv pe resursele provenite din roci de sist.

SUA au o problema grava legata de petrol: E ceva anormal!

"In anii '80, cand existau supracapacitati masive de titei si de rafinare, SUA preferau sa importe produse petroliere, era mai avantajos si mai ieftin sa conservi propriile resurse si sa importi chiar produse rafinate. Importurile de titei din state ca Arabia Saudita si Mexic se faceau oricum la preturi preferentiale pe baza unor acorduri pe termen lung", a explicat Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, pentru Ziare.com.

Daca acum SUA au o situatie de supraproductie, fara sa exploateze prea mult titeiul din zona arctica (Alaska), exportul devine o optiune avantajoasa pentru producatori, in pofida preturilor scazute ale petrolului si opozitiei rafinorilor americani.

"Probabil ca si dezvoltarea puternica a gazului de sist si a energiilor verzi a contribuit la supraoferta actuala de titei de pe plan intern", a mai spus Petre Prisecaru.

Sursa: Zerohedge.com

Insa Europa ar putea sa nu fie piata principala pentru petrolul american.

"Un beneficiar potential al exportului SUA de titei ar fi China, poate chiar mai mult decat Europa, dar nu stiu cat de eficient poate fi exportul american spre piete transoceanice in actualele conditii de pe piata internationala a titeiului. Oricum, posibilitatea realizarii lui reprezinta si un alt semnal politic transmis Moscovei ca SUA pot concura Rusia pe piata internationala a hidrocarburilor", a opinat Petre Prisecaru.

De asemenea, administratia Obama incearca o detensionare rapida a relatiilor cu Iranul, care ar insemna doua atuuri importante pe plan economic: o sporire sensibila a ofertei de titei din Orientul Mijlociu si transformarea Iranului intr-un furnizor major de gaz natural al Uniunii Europene (lucru dorit de autoritatile de la Teheran).

Va benefecia Romania de petrolul american?

"Ca importator de titei si de gaz, Romania poate beneficia de preturile reduse provocate de supraoferta de pe piata hidrocarburilor, insa chestiunea unor eventuale importuri din SUA nu cred ca poate fi avuta in vedere", sustine Petre Prisecaru.

Pe de alta parte, Ionut Purica, expert in energie, considera ca acest lucru ar putea fi posibil.

"Pretul a scazut, asa ca au aparut si tot felul de efecte pe partea economica si industriala la americani. Bineinteles ca, in conditiile date, SUA pot ajuta Europa prin exporturi, care ar reduce importurile din Rusia prin diversificarea surselor de alimentare", a spus acesta.

Mai mult, el considera ca acest lucru va conduce la cresterea securitatii energetice a continentului nostru, dar si la o competitie in ceea ce priveste pretul.

Sursa: energielive.ro

Joe Biden: Va vom ajuta!

Americanii au dat asigurari ca vor ajute Europa sa nu mai depinda de resursele rusesti.

In timpul unei vizite in Romania, vicepresedintele SUA Joe Biden a spus ca, facut asa cum trebuie, acest lucru ar schimba situatia in Europa. "Statele Unite sunt pregatite sa continue sa ajute. De mult timp, SUA sustin eforturile din cadrul UE de a diversifica sursele energetice, de a crea piete de energie mai flexibile si de a spori eficienta energetica, astfel incat nicio tara sa nu poata folosi sursele de energie ca arme politice", a sustinut oficialul american anul trecut.

Biden: SUA pot ajuta Romania sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti

"De asemenea, vom continua sa sustinem Romania, o tara mai putin dependenta de energia ruseasca, pentru ca ea sa joace un rol esential in integrarea si interconectarea surselor de energie europene", a mai spus Joe Biden.

Productie petrol UE. Sursa: Comisia Europeana

Ce facem cu poluarea?

Pe de alta parte, Petre Prisecaru a mentionat ca aceasta cursa pentru exploatarea excesiva a hidrocarburilor, inclusiv din Oceanul Inghetat, ar trebui temperata cat mai rapid, avand in vedere ultima estimare publicata recent de Agentia Internationala a Energiei privind emisiile de CO2 din 2014, care arata ca ele s-au cifrat la 32,3 miliarde de tone.

"Deja atmosfera nu mai face fata acestor emisii enorme si gazele cu efect de sera sunt absorbite si de mari si oceane cu consecinte catastrofale pe termen lung. Solutiiile nu pot fi decat trei: reducerea emisiilor prin cresterea eficientei energetice, dezvoltarea rapida a energiilor verzi si reimpadurirea masiva a planetei", a mai spus specialistul.

Sursa: eia.gov

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#petrol export SUA, #petrol SUA export Romania, #SUA export petrol Europa, #SUA export petrol UE , #petrol
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Poza tieues
tieues
rank 5
Marketing adica ...marketing made in USA pentru burse !