Petrolul, tot mai ieftin. "Razboi" intre marii producatori si SUA?

Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 20:08
5981 citiri
Petrolul, tot mai ieftin. "Razboi" intre marii producatori si SUA?
Foto: theengineer.co.uk

Pretul petrolului este in continua scadere din cauza interventiei SUA pe piata de profil. Americanii inregistreaza o crestere spectaculoasa a productiei de petrol pe plan intern, creand astfel dificultati celor de la OPEC.

Extractia petrolului prin fracturare hidraulica este cea care a dus la scaderea mare a pretului la nivel global, se arata intr-un articol Fox News. Barilul se cumpara acum cu 70 de dolari, de la 100 de dolari, atat cat era el cu ceva timp in urma.

Sunt SUA de vina?

Pretul a ajuns sa atinga un record al nivelului minim din ultimii ani. Un raport recent al unui institut american in domeniu (American Petroleum Institute) arata ca petrolul s-ar vinde acum la un pret dublu, daca SUA nu ar fi exploatat aceasta resursa prin fracturare hidraulica.

In trecut, OPEC, asociatia marilor producatori de petrol, a reusit sa echilibreze pretul prin marirea sau scaderea productiei. Acum, insa, misiunea ei este mult mai dificila. Reprezentantii OPEC au declarat ca de aceasta data nu se va reduce productia.

Se pare ca ei mizeaza pe faptul ca fracturarea hidraulica va deveni un proces tot mai scump in viitor, pretul fiind, in acest caz, o lama cu doua taisuri pentru americani. Astfel, OPEC va mentine tinta zilnica de 30 de milioane de barili.

O asemenea decizie este menita sa puna SUA sub presiune. Arabia Sudita va incerca sa reduca si mai mult pretul, astfel incat el sa nu mai justifice extragerea petrolului prin fractrurare hidraulica in SUA. Astfel, in viitor se poate ajunge chiar si la 60 de dolari pe baril.

In prezent, Iran, Rusia, Venezuela si Nigeria au cele mai mari probleme din cauza scaderii accentuate a pretului pe barilul de petrol. Intre timp, soferii americani platesc cel mai mic pret la pompa, el fiind unul record din 2009 pana la momentul actual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#pret petrol scadere, #petrol ieftin opec, #petrol ieftin sua fracturare hidraulica, #sua pret petrol, #pret benzina motorina, #scadere pret petrol , #petrol
Comentarii
Poza John Doe 5430
John Doe 5430
rank 5
PS : galonul , nu barilul ...scuze .
Poza John Doe 5430
John Doe 5430
rank 5
Azi a fost $ 2,70 barilul in USA...ieftin .