Presa internationala: China preseaza SUA pentru reducerea emisiilor de carbon

Luni, 25 Mai 2009, ora 08:50
1830 citiri
Presa internationala: China preseaza SUA pentru reducerea emisiilor de carbon

Liderii din mediul de afaceri s-au intalnit in Danemarca in incercarea de a-si uni fortele pentru politici ecologice privind petrolul si tehnologia, ca prima faza a unei conferinte ONU care va avea loc la sfarsitul acestui an, avand drept tema un noua aordare a mediului inconjurator.

Politicile nationale nu vor permite statelor unite marirea angajamentelor facute in vederea reducerii emisiei de carbon in urmatoarea decada, in ciuda cresterii unei presiuni, la nivel international, a declarat reprezentantul Washingtonului la conferinta, citat de AFP.

"Nu putem sari mai mult decat ne permite sistemul politic", a explicat Todd Stern, respingand solicitarea Chinei, facuta saptamana aceasta si adresata statelor bogate, prin care li se cerea acestora sa reduca emisiile poluante cu 40 de procente pana in 2020.

"Cele 40 de procente pe care le solicita China sunt nerealiste", a explicat reprezentantul american la finalul intrunirii de doua zile dintre reprezintantii celor mai puternice economii ale lumii.

Presedintele Obama a propus o reducere a emisiilor cu aproape sase procente pana in 2020 si cu cel putin 80 de procente pana la mijlocul acestui secol.

Insa economii puternice in dezvoltare, precum China si India, au explicat ca aceste reduceri sunt insuficiente. Pozitia aceasta a fost sustinuta de catre multi experti in probleme de mediu cat si de Uniunea Europeana care s-a angajat la o reducere de 20 procente a emisiilor pana in 2020.

"Este evident ca Statele Unite vor trebui sa faca mai mult decat atat", a explicat pentru presa ministrul francez al mediului, Jean-Louis Borloo.

Totusi, reprezentantul american a explicat ca presiunile facute asupra Americii cu rivire la reducerea emisiilor ar putea sa nu aiba niciun efect, daca nu sunt adaptate si nevoilor americane.

"Suntem perfect de acord cu faptul ca este vital ca tarile dezvoltate sa inainteze pe acest drum care este ambitios si coerent cu ceea ce ne spune stiinta", a explicat Stern pentru AFP.

"Insa perfectiunea este dusmanul binelui - o poti cere, poti spune ca trebuie sa se intample insa in cele din urma te poti trezi ca nu ai obtinut nimic".

In ciuda faptului ca solicitarile Chinei au fost respinse, Stern a explicat ca existe numeroase canale de discutie directa intre Statele Unite si China cu privire la problemele legate de mediul inconjurator.

Multi inalti demnitari americani, inclusiv secretarul de stat Hillary Clinton, au vizitat China pentru a purta discutii legate de mediul inconjurator.

"Intentionam sa avem discutii foarte amanuntite privind schimarea politicilor de mediu iar speranta si intentia noastra este de a dezvolta un parteneriat foarte robust in domeniul energiei ecologice impreuna cu China", a mai declarat Stern.

Intalnirile privind mediul inconjurator, initiate de administratia Obama, include tarile membre G8 si economii emergente precum China, India, Brazilia, Mexic, Africa de Sud, Indonezia, Coreea de Sud si Australia.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#China, #SUA, #ecologie, #emisii de carbon , #petrol