Pretul petrolului ar putea sa scada - vezi de ce

Joi, 23 Iunie 2011, ora 20:02
2492 citiri
Pretul petrolului ar putea sa scada - vezi de ce
Foto: Bloombiz

Pretul petrolului ar putea sa scada, dupa ce Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a anuntat, joi, ca va elibera 60 milioane de barili pe zi din rezervele strategice ale celor 28 de state membre.

Scopul este acela de a reduce cotatia barilului si de a sprijini economia mondiala, arata Reuters. Este a treia oara in 37 de ani cand AIE aplica o astfel de strategie, care loveste insa in productia de petrol a Arabiei Saudite, unul dintre cei mai importanti aliati ai Statelor Unite.

Pe de alta parte, evolutia pretului la petrol, arata Reuters, este greu de prevazut. Preturile tranzactionate pentru un baril au ajuns la 107,07 dolari, nivel mai mic decat cel al titeiul Brent, cotat la 107,14 dolari. Astfel, cu stocurile de petrol care au atins un nivel confortabil, parerile specialistilor sunt impartite in privinta cresterii sau scaderii preturilor, arata aceeasi sursa.

"Cred ca AIE incearca sa actioneze precum o banca centrala. Nu cred ca cineva va fi linistit, avand la dispozitie petrol pe o perioada indelungata de timp. E posibil ca, in curand, sa avem aceeasi evolutie a comercializarii precum in ultimii anii", a declarat Dominick Chirichella de la Energy Management Institute din New York.

In acelasi timp, Carl Larry, broker la Ocean Blue din New York, e de parere ca preturile nu ar avea cum sa scada foarte mult: "Acesta este un stimul economic (...) Pe de alta parte, cred ca ni s-a confirmat limita de jos a pietei petrolului la 109 dolari pentru Brent si WTI pentru 90 de dolari".

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#pret petrol scadere, #petrol SUA , #petrol