Pretul scazut al petrolului impinge Rusia spre recesiune

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 13:42
5873 citiri
Pretul scazut al petrolului impinge Rusia spre recesiune
Foto: The Guardian

Daca sanctiunile occidentale, inflatia si politicile riscante nu erau suficiente, iata ca si scaderea pretului petrolului impinge acum economia Rusiei tot mai aproape de recesiune.

Pretul petrolului Brent, de referinta pe plan mondial, a atins saptamana trecuta cel mai scazut nivel din ultimii patru ani, afundandu-se sub valoarea de 83 de dolari pe baril, de la 116 dolari in luna iunie, potrivit USA Today.

Desi miercuri revenise usor, la 85 de dolari pe baril, analistii cred ca pretul risca sa scada chiar sub 80 de dolari, cu pierderi de miliarde de dolari pentru Rusia, al carei buget este obtinut pe jumatate din exporturile de petrol si gaze.

Astfel, o pierdere de 10 dolari pe baril costa Rusia 500-600 de miliarde de ruble pe an - echivalentul a 12,2 pana la 14,6 miliarde de dolari, potrivit Nataliei Orlova, economist-sef la Alfa Bank.

Asta in conditiile in care contextul geopolitic si pretul scazut al petrolului au redus deja bugetul Rusiei cu o suma egala cu 4% din PIB.

Rubla continua sa se devalorizeze din cauza petrolului ieftin, cu o rata de schimb oficiala in scadere cu aproape 20% in acest an, ajungand la valoarea de 41,34 pentru un dolar.

Problemele din Rusia - a opta cea mai mare economie din lume - ar putea avea repercusiuni la nivel mondial. Deteriorarea creditarii Rusiei ar putea afecta unele banci europene, dar si economii din Europa si Asia Centrala care se bazeaza pe comertul cu Rusia.

Agentia Moody's a retrogradat cu o treapta ratingul datoriei suverane a Rusiei, de la Baa1 la Baa2, pe 17 octombrie, adaugand astfel si mai multa presiune asupra rublei.

Rusia a fost fortata sa cheltuiasca aproximativ 13 miliarde de dolari in aceasta luna pentru sustinerea rublei aflate in cadere libera.

Singura parte buna este ca Rusia exporta petrol in dolari, dar are cheltuieli in ruble, deci are de castigat de pe urma devalorizarii monedei nationale.

"Anul acesta am castigat peste 1,5 trilioane de ruble (36,5 milioane de dolari) din devalorizarea rublei", spune Orlova.

Totusi, acest avantaj va fi pierdut cu siguranta daca pretul petrolului scade si mai mult.

"Daca pretul petrolului continua sa scada in acelasi ritm, efectul negativ asupra PIB va creste. Daca pretul ajunge la 75 de dolari pe baril, am pierde pana la 3% din cresterea economica", a declarat Alexander Golovtsov, analist-sef la UralSib Asset Management.

"Cu un pret al petrolului de 75-80 de dolari pe baril, rezervele Rusiei vor dura aproximativ doi ani. In cazul in care sanctiunile continua si pretul petrolului scade pana la 60 de dolari, acestea ar putea fi consumate intr-un an", a explicat expertul.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Rusia recesiune pret petrol, #sanctiuni inflatie Rusia, #pret petrol Rusia , #petrol