Ramanem fara petrol pana in 2015?

Duminica, 18 Aprilie 2010, ora 12:12
5597 citiri
Ramanem fara petrol pana in 2015?

Armata americana avertizeaza ca excedentul productiei petroliere va disparea in urmatorii doi ani, iar pana in 2015 ne vom confrunta cu o criza a petrolului.

"Pana in 2012, surplusul productiei de petrol ar putea sa dispara complet, iar pana in 2015, deficitul de productie ar putea ajunge la 10 milioane de barili pe zi", se arata intr-un raport al Comandamentului Comun al Fortelor Armate Americane, prefatat de un cuvant inainte al generalului James N. Mattis, seful comandamentului, scrie The Guardian.

Avertizarea emisa de armata americana, de la cel mai inalt nivel, vine in contextul in care pretul titeiului este in continua crestere si va depasi in curand pragul de 100 de dolari barilul, potrivit analistilor.

Putem avea crestere economica fara petrol?

"Desi sunt greu de prevazut efectele economice, politice si strategice ale acestui deficit de productie, este foarte clar ca cresterea economica din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare va fi redusa.

O astfel de incetinire a cresterii va amplifica alte tensiuni nerezolvate si va impinge statele fragile, aflate inca in criza, pe drumul catre colaps, cu un impact potential extrem de serios chiar si asupra Chinei si Indiei", se mai arata in raportul armatei americane.

Armata precizeaza ca acest punct de vedere nu poate fi atribuit guvernului american, insa recunoaste ca raportul reprezinta "o fundatie intelectuala pe care va fi construit conceptul de dezvoltare viitoare a armatei", luata in calcul de Statul Major al fortelor armate.

Barilul de petrol a atins cel mai mare nivel din ultimele 17 luni

Avertizarea este doar una dintr-un lung sir de semnale de alarma venite din intreaga lume, ce a transformat varful petrolului (peak oil), momentul ipotetic in care cererea de petrol va depasi productia, dintr-o amenintare teoretica, intr-un risc imediat.

Cu toate acestea, Agentia Internationala a Energiei, cu sediul la Paris, ramane increzatoare ca nu exista un risc pe termen scurt de a ramane fara petrol, desi unii oficiali au recunoscut, in particular, ca exista neintelegeri serioase asupra acestui subiect, in sanul organizatiei.

Rezervele viitoare de petrol sunt extrem de importante pentru armata americana, considerata a fi cel mai mare consumtor de petrol din lume.

Sauditii ne asigura ca mai au destul petrol

Ingrijorarea americanilor a fost reliefata recent si de o declaratie a lui Tony Hayward, directorul executiv al grupului petrolier britanic BP (fosta British Petroleum si BP Amoco).

Hayward a declarat ca SUA nu vor renunta la petrolul din Canada, in ciuda puternicei opozitii a ecologistilor, deoarece armata americana prefera sa-si stie resursele vitale aproape, decat sa se bazeze pe titeiul din Orientul Mijlociu.

Mai mult, Glen Sweetman, principalul consilier pe probleme energetice al presedintelui Barack Obama, a recunoscut intr-un interviu recent ca "exista sansa sa fim martorii unui declin" al combustibililor fosili, la nivel mondial, intre 2011 si 2015, daca nu vor fi facute investitii.

Pretul petrolului a inceput sa creasca

Expertii internationali cred ca raportul armatei americane nu face decat sa alimenteze dezbaterea asupra viitorului incert al productiei petroliere, ridicand in acelasi timp noi semne de intrebare.

"Este surprinzator sa vezi ca armata americana si nu Departamentul american de Energie avertizeaza public asupra unui deficit major al productiei de petrol, in viitorul apropiat. Ar fi interesant de stiut pe ce informatii se bazeaza", crede Lionel Badal, un expert britanic in teoriile legate varful petrolului.

Industria petroliera din SUA, atacata de hackeri

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#varful petrolului 2015, #peak oil 2015, #deficit productie petrol , #petrol