Raport: Motivul pentru care prabusirea pretului petrolului nu a impulsionat inca economia

Joi, 24 Martie 2016, ora 20:38
4870 citiri
Raport: Motivul pentru care prabusirea pretului petrolului nu a impulsionat inca economia
Foto: Twitter/IMF

Beneficiile in urma declinului pretului titeiului ar putea sa nu se materializeze pana cand cererea nu se va redresa pe plan global si bancile centrale din economiile avansate nu renunta la ratele dobanzilor extrem de scazute, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI).

In pofida scaderii pretului petrolului din iunie 2014, economistii inca asteapta efectele pozitive ale acestor evolutii, transmite Bloomberg.

In timp ce principalul motiv al declinului a fost cresterea livrarilor pe plan global, noul raport al FMI arata ca anul trecut cererea pe plan intern a fost mai slaba decat s-a estimat in statele exportatoare de titei, in timp ce importatorii de petrol, cum ar fi SUA si Europa, au inregistrat o cerere in linie cu asteptarile analistilor.

Intr-o perioada in care pretul petrolului este scazut si bancile centrale nu pot reduce si mai mult ratele dobanzilor, "declinul inflatiei in urma costurilor de productie mai scazute majoreaza rata reala a dobanzii, facand imprumuturile mai scumpe si afectand cererea", se arata in raportul FMI.

Dimpotriva, cand pretul titeiului creste si bancile centrale ezita sa adopte majorari agresive ale ratelor dobanzilor, preturile mai ridicate sunt asteptate sa fie "expansioniste prin scaderea ratei reale a dobanzii", sustin cercetatorii FMI condusi de economistul sef Maurice Obstfeld.

Desi consumatorii beneficiaza de pe urma pretului scazut al combustibilului, inflatia scazuta persistenta face mai dificila sarcina bancilor centrale, conform FMI.

Prognoza sumbra pentru pretul petrolului: E posibil sa nu mai depaseasca niciodata 100 de dolari pe baril

"Actualul mediu economic caracterizat prin pretul istoric scazut al titeiului ar putea aprinde o serie de probleme, inclusiv intrarea in incapacitate de plata, probleme care pot stimula turbulentele deja existente pe pietele financiare. Posibilitatea unor astfel de efecte negative arata cat de urgenta este sprijinirea cererii de comunitatea globala, impreuna cu o serie de reforme structurale si financiare specifice fiecarei tari", se arata in raportul Fondului Monetar International.

Exportatorii de titei ar fi trebuit sa reduca cheltuielile guvernamentale si sa majoreze veniturile bugetare, a declarat luna trecuta directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.

Tara producatoare de petrol unde pretul combustibilului a crescut cu 6.000%

Pretul barilului de petrol a scazut cu peste 70% in ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezinta o problema pentru exportatorii de titei.

La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna mai a scazut joi cu 1,32 dolari, ajungand la 40,47 dolari.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#FMI economie pret petrol, #pret petrol economie, #scadere pret petrol , #petrol