Razboiul Rece al petrolului, intre SUA si Rusia

Vineri, 20 Mai 2011, ora 23:10
3996 citiri
Razboiul Rece al petrolului, intre SUA si Rusia
Foto: boston.com

Conflictul din Libia pare a avea o miza ascunsa sub interesele marilor puteri. Intre SUA si Rusia exista un fel de razboi mut pe resursele energetice ale planetei noastre.

Diplomatii americani au inregistrat o victorie de curand, atunci cand compania petroliera italiana Eni si gigantul rusesc Gazprom au amanat incheierea unei intelegeri in privinta resurselor de petrol ale Libiei. Motivul este dat de violentele care au loc acum in aceasta tara, dupa cum scrie EU Times.

Totul pare a fi, insa, un aranjament care sa defavorizeze Rusia, pentu a o tine departe de aceasta resursa foarte importanta de petrol a lumii. Informatiile au fost dezvaluite recent de WikiLeaks.

Compania Gazprom a fost tot mai preocupata in ultimii ani de achizitionarea unor rezerve de petrol si gaze in Europa si in Orientul Mijlociu.

In 2008, rusii au incercat sa cumpere toate rezervele de gaze si petrol de care dispune Libia. De atunci, SUA incearca din rasputeri sa evite acest lucru. Rusia are un rol tot mai important in batalia pe resursele energetice mondiale. Noua lupta se da si pe resursele arctice.

Exista chiar temeri ca, din aceasta cauza, ar putea izbucni un conflict armat. Din cauza incalzirii globale, locuri altadata inaccesibile din cauza ghetii, devin acum tinta principala a marilor puteri. Unii vorbesc chiar de un nou Razboi Rece, care s-ar putea declansa din aceasta cauza.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#sua rusia gaze petrol libia, #benzina motorina pret, #razboi rece gazprom , #petrol