Rompetrol: Romania a informat KazMunaiGaz ca nu doreste sa fie actionar la RRC

Miercuri, 25 August 2010, ora 15:34
2183 citiri
Rompetrol: Romania a informat KazMunaiGaz ca nu doreste sa fie actionar la RRC
Foto: Arhiva

Directorul financiar al Grupului Rompetrol, Dmitry Grigoryev, a spus, miercuri, ca Guvernul roman a informat KazMunaiGaz ca nu doreste sa fie actionar la Rompetrol Rafinare (RRC), iar compania kazaha de stat se gandeste ce posibilitati are sa conduca Rafinaria Petromidia impreuna cu statul roman.

"Pe 9 august am platit statului roman 71 milioane dolari (54 milioane euro). Aceasta plata ne permite sa detinem capitalul majoritar. Vrem sa gasim o solutie care sa fie multumitoare si din punctul de vedere al Guvernului. Daca rafinaria nu va avea cash flow, vom avea optiunea sa o inchidem", a declarat Dmitry Grigoryev, in cadrul unei conferinte de presa.

Totodata, Grupul Rompetrol vrea sa plateasca pana la 100 milioane dolari in acest an (in afara de plata celor 71 milioane dolari se adauga si dobanda de 24 milioane dolari aferenta lui 2010).

"Negocierile sunt in desfasurare. Dar vrem sa vedem si ce fonduri avem disponibile, precum si opinia companiei mame (KazMunaiGaz, actionarul majoritar al Grupului Rompetrol, n.r.)", a precizat directorul financiar al Grupului Rompetrol.

De asemenea, Grigoryev a mai spus ca situatia obligatiunilor catre statul roman, in valoare de 570 milioane euro, va fi clarificata la sfarsitul lunii septembrie 2010.

Rompetrol trebuia sa plateasca statului roman datoria de 570 milioane euro in contul careia s-au emis obligatiuni in 2003, cu scadenta in 2010. Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 118 din 2003, creantele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la data de 30 septembrie 2003, s-au transformat in obligatiuni. Datoriile pot fi returnate prin plata in bani sau in actiuni. 250 milioane dolari este dobanda aferenta obligatiunilor platita pana la scadenta.

The Rompetrol Group (TRG) a facut parte din Rompetrol Holding, pana in august 2007, atunci cand Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile TRG catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan. De asemenea, la 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anuntat ca a vandut kazahilor restul de 25% din actiuni. Astfel, Grupul Rompetrol este detinut 100% de KazMunaiGaz.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Rompetrol Rafinarie actionari, #KazMunaiGaz Rompetrol , #petrol