Rusia, in menghina sanctiunilor: Ce decizii radicale e nevoit sa ia Putin

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 07:07
9872 citiri
Rusia, in menghina sanctiunilor: Ce decizii radicale e nevoit sa ia Putin

Sanctiunile Occidentului, care au fost aplicate la inceput ca urmare a crizei din Ucraina, vor incepe sa afecteze economia Rusiei in profunzime, mai ales ca noul val de masuri tinteste sectorul petrolier, care reprezinta 70 la suta din exporturile acestei tari.

Initial, statele europene au fost reticente, insa pana la urma s-au alaturat Statelor Unite si au extins masurile aplicate Kremlinului, noteaza Gulf News.

Ele au vizat bancile, comertul, livrarile de armament si oligarhii apropiati lui Vladimir Putin. Insa cele mai importante sanctiuni au fost aplicate sectorului energetic, prin interzicerea vanzarii de tehnologie si a echipamentelor necesare exploatarilor. Mai mult, companiile nu mai pot obtine finantare de la institutiile internationale, iar occidentalii s-au retras din proiectele desfasurate impreuna cu Rusia.

In consecinta, SUA si UE spera ca a luat deciziile necesare pentru ca sa impiedice avansarea lucrarilor din zona arctica si a celor legate de gazele neconventionale.

Dar sanctiuniile nu au pus inca probleme sectorului energetic al Rusiei. De fapt, productia de petrol a atins 10,61 milioane de barili pe zi, in septembrie, cu 0,9 la suta mai mult decat in august. Similar, rusii au scos 1,52 miliarde de metri cubi pe zi luna trecuta, fata de 1,38 miliarde de metri cubi in august.

Sanctiuni fara ecou in Rusia? Productia de petrol, aproape de maximul erei post-sovietice

Dar ce ii rezerva viitorul?

Sursa citata noteaza ca sanctiunile sunt gandite in asa fel incat sa afecteze sectorul energetic pe termen lung, pentru a evita o eventuala oprire a alimentarii cu gaze a batranului continent, care are o dependenta mare in acest domeniu de Rusia.

Unul dintre proiectele afectate este explorarea resurselor neconvetionale din partea vestica a Siberiei, realizata de francezii de la Total impreuna cu Lukoil. Avand in vedere ca se afla intr-un stadiu incipient, oprirea lui nu va afecta imediat compania din Hexagon, dar o va impiedica sa profite de viitoarele oportunitati.

Desi sunt dispusi sa renunte la aceasta cooperare, francezii de la Total tin cu dintii de un alt proiect major din Rusia, care vizeaza gazul natural lichefiat, estimat la 27 miliarde de dolari.

Compania incearca sa evite sanctiunile prin cautarea unor finantari in alte monede decat cea americana, in special din China si chiar de la unele banci occidentale.

Mai mult, Shell a suspendat activitatile legate de explorarea resurselor din Siberia, pe care le desfasura impreuna cu Gazprom. Insa gigantul rus a sustinut ca va continua pe cont propriu.

Poate cea mai mare lovitura a primit-o proiectul dezvoltat de rusii de la Rosneft si americanii de la ExxonMobil, care acopera explorarea si exploatarea resurselor de pe un teritoriu de 600.000 de km patrati din zona arctica.

Cele doua companii au confirmat recent ca au descoperit in Marea Kara cam 750 milioane de barili de petrol.

Dar SUA le-au cerut celor de la Exxon sa se retraga din proiect pana pe 26 septembrie. Ulterior, au extins termenul pana la 10 octombrie.

Compania americana se baza pe acest proiect pentru a-si mari capacitatea de productie, care in prezent se ridica la 25 miliarde de barili, cantitate suficienta pentru 16 ani.

Pe de alta parte, sanctiunile ar putea afecta si mai mult companiile ruse care opereaza in afara tarii, avand in vedere ca au acces redus la finantare. De exemplu, Lukoil este implicata in procesul de extractie dintr-un camp petrolier din Irak si in Ghana. Desi SUA au mentionat ca sanctiunile nu vor afecta acest gen de proiecte, ramane de vazut daca se vor tine de promisiune.

Toate aceste lucruri se intampla pe fondul scaderii pretului petrolului cu mai mult de 20 de dolari pe baril in ultimele luni.

"In consecinta, Kremlinul trebuie sa ia niste decizii cruciale. Ar putea merge inainte singur, fara ajutorul occidentalilor, dar proiectele vor suferi amanari, sau ar putea sa ceara Chinei ajutor, in special pentru finantare", conchide sursa citata.

Afacerile Rusiei din Romania incep sa scartaie

Lukoil a anuntat ca a inceput procedura de redeschidere a rafinariei Petrotel din Ploesti, masura luata dupa ce procurorii au pus sechestru pe o parte din bunuri si pe conturi.

De asemenea, ambasada Rusiei la Bucuresti a criticat declaratiile din ultima vreme care au vizat compania petroliera. "In ultima perioada, in legatura cu situatia in jurul rafinariei Petrotel-Lukoil si a activitatii in Romania a companiei petroliere Lukoil in general, au aparut destule declaratii publice, din pacate, nu de fiecare data echilibrate si al caror limbaj este departe de cel aсceptat in cadrul comunicarii internationale", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Joi, presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa preia rafinaria Petrotel-Lukoil in cazul in care aceasta nu isi va relua activitatea la finalul saptamanii.

Basescu: Lukoil sa plece in Rusia daca nu ne respecta legile. Guvernul sa preia rafinaria

Vineri a expirat ultimatumul dat de prim-vicepresedintele grupului rus, Vladimir Nekrasov, care a precizat ca Lukoil va lua decizia de a inchide definitiv rafinaria Petrotel Ploiesti daca procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile si pe patrimoniul companiei.

Lukoil, ultimatum pentru procurori: Altfel inchidem definitiv rafinaria de la Ploiesti

Ponta si Basescu, sicane pe tema Lukoil

Seful statului a criticat atitudinea Guvernului fata de compania ruseasca.

"Lukoil i-a dat banii lui Ponta, i-a dat banii din acciza. Lukoil n-a avut profituri, asa arata declaratiile lor din ultimii cinci ani, din care sa fi dat statului roman. Cele 700 de milioane de euro sunt accizele pentru statul roman. Oricine, cumulat, ar fi dat aceeasi acciza statului roman", a sustinut presedintele Basescu, care a vorbit de atitudinea Lokoil ca despre "un santaj".

In replica, premierul Victor Ponta a spus ca declaratiile sefului statului sunt facute "la tulburare, la nervi, in stare precara" si ca nu ajuta cu nimic Romania.

Ponta: Declaratiile lui Basescu despre Lukoil, facute la tulburare, la nervi, in stare precara

Dosarul Lukoil

Saptamana trecuta, procurorii DNA au inceput perchezitiile la sediul rafinariei Lukoil din Ploiesti, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani. Prejudiciul estimat de anchetatori ar fi de aproximativ 200 de milioane de euro.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat mai multi saci cu documente, iar, la o zi de la efectuarea perchezitiilor, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.

La aflarea deciziei luate de procurorul DNA, premierul Victor Ponta a reactionat, transmitandu-i ca Guvernul spera ca se va gasi o solutie legala care sa permita sanctionarea celor vinovati fara ca angajatii sa aiba de suferit. El a subliniat, ironic, faptul ca nu fugea nimeni cu conductele Lukoil in spinare.

Ulterior a avertizat ca "la Petrotel lucreaza 3.500 de muncitori care vineri trebuie sa-si primeasca salariile".

Marti, 7 octombrie, reprezentantii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti au anuntat ca directorul general al Petrotel-Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Totodata, procurorii au precizat ca, in aceeasi zi, a fost ridicat partial sechestrul asigurator insituit in 2 octombrie asupra conturilor bancare ale companiei petroliere. Ulterior, insa, ei au pus sechestru pe o alta cantitate de titei.

Dosarul Lukoil: Sechestru ridicat de pe unele cantitati de petrol, dar pus pe altele (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Rusia efecte sanctiuni petrol, #Rusia proiecte petrol, #efecte sanctiuni Rusia , #petrol
Comentarii