Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rusia isi intoarce spatele la Occident: Unde va exporta petrolul si cat va suferi Europa

Marti, 25 Martie 2014, ora 12:50
9031 citiri
Rusia isi intoarce spatele la Occident: Unde va exporta petrolul si cat va suferi Europa
Foto: Arhiva

Criza din Crimeea va conduce la o redesenare a politicilor legate de petrol, astfel ca Rusia si-ar putea orienta exporturile catre China, iar Europa se va confrunta cu importuri mai scumpe. In acelasi timp, Statele Unite isi vor creste dependenta de Orientul Mijlociu, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.

Deja China a fost de acord sa cumpere petrol in valoare de mai mult de 350 miliarde de dolari in urmatorii ani de la tara condusa de Vladimir Putin.

Mai mut, legaturile dintre cele doua state ar putea sa se intareasca in conditiile in care SUA si Uniunea Europeana au impus sanctiuni economice unor oficiali si oligarhi rusi, dupa invazia trupelor Moscovei in Crimeea, noteaza Bloomberg.

Razboiul ascuns intre Rusia si SUA: Energia nucleara - Cat de importanta e pentru Romania

Totusi, aceasta schimbare a situatiei va fi greu de depasit. Europa, care isi ia aproximativ 30% din gazul natural din Rusia, nu prea are alternative viabile. Nici Statele Unite nu stau prea bine, avand in vedere ca inca mai cumpara 40% din petrolul necesar, in ciuda cresterii masive a exploatarilor din formatiuni de sist.

Pe de alta parte, gasirea unor alternative la resursele Rusiei vor reprezenta o provocare financiara, ecologica si geologica. Puturile de petrol din Canada polueaza mai mult decat oricare alte resurse traditionale, in timp ce Polonia a fost dezamagita de gazele de sist descoperite pana acum. Cele mai mari rezerve energetice au fost descoperite in adancul marilor din Brazilia si Africa de Vest.

"Vom vedea ca rusii vor vrea sa isi vanda reasursele, iar asiaticii vor incerca sa cumpere petrolul la preturi de chilipir", a spus Philip Verleger, analist pe piata energetica la PKVerleger LLC din Carbondale, Colorado, care a sugerat ca statele europene vor avea cel mai mult de suferit de pe urma cresterii preturilor la energie din cuza reducerii dependentei de Rusia.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#petrol Rusia Europa, #petrol Rusia UE, #petrol Rusia, #petrol Rusia China, #dependenta gaze rusia, #gaze rusia , #petrol