Rusia se bazeaza pe China, in criza sanctiunilor impuse de Occident

Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 08:14
2525 citiri
Rusia se bazeaza pe China, in criza sanctiunilor impuse de Occident
Foto: Bigness

Rusia intentioneaza sa importe din China echipamentele necesare industriei de petrol, care nu mai pot fi aduse din Occident, din cauza sanctiunilor.

Conform expertului rus Serghei Lukonin, seful departamentului de stat care se ocupa de politicile economice privind China, citat de Pravda, Beijingul si-a exprimat deja acordul cu privire la cooperarea cu Rusia.

Chiar daca nici China nu dispune inca de tehnologiile necesare pentru extractia titeiului si a gazelor bituminoase din platformele arctice, acolo unde Rusia este cea mai interesata, specialistii chinezi sustin ca in urmatorii 1-3 ani isi vor finaliza propriile cercetari si atunci cu siguranta vor putea oferi echipamentele atat de necesare Rusiei.

Rusia si-a intarit parteneriatul cu China: Zeci de contracte semnate de premierii celor doua tari

Rusia insa nu se bazeaza numai pe tehnica vecinilor chinezi. Specialistii rusi au convingerea ca nici Coreea de Sud si poate nici Japonia nu vor putea rezista multa vreme presiunii impuse de Occident privind mentinerea sanctiunilor.

Chiar daca nu vor ceda tentatiei sa faca livrari de pe teritoriul propriu, aceste tari nu vor rezista presiunii exercitate de interesul economic si vor accepta sa colaboreze cu Rusia indirect, de pe teritoriile altor tari, unde detin filiale.

Asemenea filiale au de obicei acces la toate tehnologiile societatii-mama si ar fi capabile sa elaboreze si sa liveze tehnologiile necesare Rusei pentru extractia hidrocarburilor, chiar si de pe platformele arctice. Practic, exista cai discrete pentru a scurtcircuita efectele sanctiunilor.

Intrebat de ziaristi de ce nu incearca Rusia sa conceapa cu propriii sai specialisti tehnologiile necesare si sa produca ea insasi echipamentele de care are nevoie, Lukonin a raspuns evaziv, aratand ca nu este suficient de documentat in acest aspect.

Gandind logic, apreciaza ca, daca in Rusia ar fi existat conditii sa-si realizeze cu forte proprii tehnologiile necesare, ar fi facut-o demult, ca sa nu mai depinda de importuri. Iar, daca n-a facut-o, inseamna ca nu a dispus de posibilitatile necesare.

In aceste conditii, deocamdata nici n-ar trebui sa-si puna nadejdea pe fortele sale proprii, fiind mai pragmatic sa caute cai ocolite pentru a realiza importurile necesare.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#tehnologii extractie petrol, #Rusia petrol China, #Rusia sanctiuni economice , #petrol