Scenariu sumbru pentru Romania in 2030: 80% din titei si gaze ar putea fi importati

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 14:36
2262 citiri
Scenariu sumbru pentru Romania in 2030: 80% din titei si gaze ar putea fi importati
Foto: Wikipedia

Romania se afla pe locul cinci in Europa la productia de titei si gaze, iar gradul de dependenta de importuri este de 25%, sub media europeana de 50%, a declarat Vasile Iuga, managing partner pentru Europa de Sud-Est in cadrul PriceWaterhouse Coopers (PwC).

Pe de alta parte, daca nu vom imbunatati eficienta energetica cu 20% pana in 2030, Romania va depinde de importuri in proportie de 80% in 2030, avertizeaza specialistul.

Principalul producator de petrol si gaze din Europa este Norvegia, care a extras anul trecut 1,3 miliarde de barili echivalent petrol (bep). Urmeaza Marea Britanie, cu 583 de milioane bep, Olanda - cu 520 de milioane bep, Danemarca - cu 114 de milioane bep si Romania, cu o productie de 102 milioane bep.

Clasamentul continua cu Germania, care a produs anul trecut 98 de milioane bep, Italia - 91 de milioane bep, Polonia - 44 de milioane bep, Turcia - 20 de milioane bep, Austria - 18 milioane bep, Islael - 16 milioane bep, Croatia - 16 milioane bep si Franta - 9 milioane bep.

In acelasi timp, gradul de dependenta de importuri in Romania este de 25%, sub media europeana.

"Avem un grad de dependenta mai mic fata de media europeana, care este de 50%. Din acest punct de vedere, Romania sta foarte bine", a explicat Iuga.

Potrivit acestuia, gradul de dependenta de importuri al tarii noastre ar putea creste, daca nu vor fi realizate investitii in eficienta energetica.

"Productia de gaze de sist si cea din Marea Neagra ar putea incepe cel mai devreme in 2020. Din calculele noastre, daca nu vom imbunatati eficienta energetica cu 20% pana in 2030, Romania va depinde de importuri in proportie de 80% in 2030", a spus Iuga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#Romania productie petrol, #Romania gaze, #Romania top Europa gaze petrol, #dependenta energetica , #petrol