Singurul context in care cea mai mare criza diplomatica din lumea araba va afecta Romania

Vineri, 16 Iunie 2017, ora 07:08
6215 citiri
Singurul context in care cea mai mare criza diplomatica din lumea araba va afecta Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Cea mai mare criza diplomatica din lumea araba din ultima vreme, generata de izolarea de catre vecini a Qatarului, a provocat doar fluctuatii pe termen scurt pe piata petrolului si a gazelor naturale, in ciuda faptului ca in regiune se afla resurse energetice importante. Insa in ce conditii situatia s-ar putea inrautati si va provoca efecte mai adanci, trimitand unde de soc pana in Romania?

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Bahrainul, Yemenul si Libia au anuntat pe 5 iunie ca au intrerupt relatiile diplomatice cu Qatarul.

Cele cinci tari sustin ca micul stat din Golf sprijina mai multe grupari jihadiste, printre care si Statul Islamic si al Qaida, acuzatiile fiind insa negate de autoritatile din Doha.

Miscarile recente sunt vazute ca o ruptura semnificativa intre statele puternice din Golf, care sunt totodata aliati apropiati ai SUA, si au loc in contextul amplificarii tensiunilor dintre aceste tari si Iran. De asemenea, au loc la doar cateva saptamani de la vizita presedintelui american Donald Trump in Arabia Saudita.

Mihai Nichisoiu, Senior Broker la Tradeville, a precizat ca efectele acestei crize democratice sunt doar locale. Nici economia, nici bursa noastra de actiuni nu sunt afectate deocamdata. Ideea este ca "nu suntem atat de sensibili la astfel de socuri, cata vreme situatia nu se deterioreaza excesiv", potrivit specialistului.

"Criza curenta din lumea araba este efectul unor frustrari regionale acumulate in timp. Iar radicalismul noii administratii politice de la Washington si cotatiile mici ale petrolului nu ajuta deloc. Ba dimpotriva. Intreruperea legaturilor diplomatice cu Qatarul nu a avut deocamdata efecte semnificative pe pietele bursiere si valutare externe. Cotatiile petrolului au continuat sa scada, dar cauzele nu par a avea mare legatura cu evenimentele geopolitice curente.

La limita, se poate banui ca soliditatea consensului in interiorul OPEC va fi testata si ca abilitatea cartelului de a asigura stabilitatea cotatiilor petrolului ar putea fi compromisa. In acelasi timp, insa, la sub 50 USD/baril, cotatiile curente ale petrolului nu par sa integreze niciun risc geopolitic substantial - chiar daca situatia ramane extrem de fluida in regiune", a explicat Mihai Nichisoiu, Senior Broker la Tradeville, pentru Ziare.com.

La randul sau, Claudiu Cazacu, Chief Strategist la X-Trade Brokers, arata ca taierea legaturilor diplomatice intre Arabia Saudita si Qatar creeaza o noua sursa de tensiuni in regiune, producand in acelasi timp efecte economice negative asupra economiei tarii din urma.

"Riscul unui conflict deschis a crescut, dar nu este inca o ipoteza suficient de puternica incat traderii sa ia in calcul perturbarea masiva a fluxului de petrol dinspre Orientul Mijlociu. Situatia trebuie monitorizata cu atentie, insa pentru moment, efectele in piete au fost limitate, cu exceptia notabila a instrumentelor legate de Qatar (bursa a pierdut aproape 10%, inaintea unei reveniri partiale in urmatoarele sesiuni) ", a explicat Claudiu Cazacu, Chief Strategist la X-Trade Brokers, pentru Ziare.com, care a adaugat ca opiniile sale nu trebuie vazute ca recomandari de tranzactionare.

Pretul petrolului a inregistrat o scadere saptamana trecuta, insa motivele au fost altele, potrivit specialistului citat: cotatia titeiului a fost afectata de cresterea neasteptata a stocurilor de petrol, benzina si produse distilate in SUA (cu 3,3, 3,3 si respectiv 4,3 milioane de barili), miscare produsa in ciuda opririi activitatii de productie la cel mai mare camp petrolifer din Libia.

"Acest fapt nu inseamna, insa, ca pietele nu vor fi sensibile la orice afectare viitoare notabila a ofertei de petrol", a punctat Claudiu Cazacu.

Qatar e un mare jucator pe piata GNL

Valentina Ivan, director Energy Investment Policy, EnerCap, a punctat faptul ca Qatar este cel mai mare producator de gaz natural lichefiat - GNL (30% din cantitatile globale disponibile vin din aceasta tara) si poate continua exporturile catre tari din Asia sau Europa prin apele sale teritoriale. Pe de alta parte, cand tarile cu care a intrerupt legaturile diplomatice preiau doar 10% din cantitatile produse de Qatar.

Totodata, pentru moment nu sunt semne ca exportul de gaze naturale (prin conducte) va fi intrerupt, sau preturile afectate.

"Gazele produse de Qatar sunt din cele mai competitive pe piata mondiala avand in vedere ca are costurile cele mai mici de extragere, iar tara nu exporta cantitati semnificative catre tarile vecine, in mare parte datorita optiunii care a refuzat sa exporte gaze naturale catre vecini. Tara are mari capacitati de productie avand in vedere ca detine drepturi de exploatare si intr-un mare perimetru petrolier din Iran (pe care a inceput sa il re-exploateze in aprilie 2017, dupa ce timp de 10 ani a refuzat sa o faca din cauza supraproductiei de gaze).

Prin urmare, piata de gaze din Europa (si implicit Romania) nu va fi afectata. Totodata, impactul ar fi si mai redus avand in vedere ca in ultimii ani au scazut volumele de gaze tranzactionate avand ca referinta pretul petrolului", a aratat Valentina Ivan pentru Ziare.com.

Exporturile de petrol ale tarii nu vor fi afectate. Qatar este o tara exportatoare mica comparativ cu vecinii sai (contribuie cu doar 2% din totalul cartelului OPEC), asa ca izolarea sa din acest punct de vedere nu va duce la intreruperi semnificative.

"Decizia a avut un impact minor asupra pretului petrolului, fara a pune presiune pe demersurile OPEC de a restabiliza piata mondiala a petrolului prin reducerea productiei si cresterea pretului petrolului (obiectiv aliniat si cu interesele Rusiei si Statelor Unite ale Americii). In trecut, au mai existat conflicte intre tarile membre OPEC care nu au avut un impact semnificativ asupra pietei petrolului", arata Valentina Ivan.

Risc de volatilitate

In ceea ce priveste impactul asupra Romaniei, Claudiu Cazacu arata ca aceasta criza diplomatica ar putea reprezenta o situatie mai putin confortabila doar pentru firmele care au legaturi comerciale cu Qatar-ul (ce-i drept, sunt destul de putine), mai ales daca nu se depaseste rapid aceasta depresiune a relatiilor bilaterale cu Arabia Saudita.

"Desi atentia s-a mutat recent spre situatia politica din SUA, decizia BCE si alegerile din Marea Britanie, Orientul Mijlociu reprezinta o sursa de risc si volatilitate care merita monitorizata cu mare atentie in saptamanile urmatoare. O escaladare a conflictului nu ar produce doar efecte in piata petrolului, ci ar putea afecta apetitul pentru risc al investitorilor globali", a aratat specialistul.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#efecte criza diplomatica qatar, #criza diplomaticaqatar, #qatar legaturi romania, #qatar romania , #petrol