Solutie de compromis la Doha? Productia de petrol, "inghetata" pana in octombrie

Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 15:20
4667 citiri
Solutie de compromis la Doha? Productia de petrol, "inghetata" pana in octombrie
Foto: Hepta - Arhiva

Un proiect de acord intre tarile producatoare de petrol, reunite duminica in capitala Qatarului, Doha, prevede ca productia medie zilnica sa nu depaseasca nivelul din ianuarie, potrivit unei copii obtinute de Reuters.

Aceasta "inghetare" va ramane in vigoare pana la 1 octombrie, dupa care producatorii se vor reuni din nou, in octombrie, in Rusia, pentru a evalua progresele in punerea in aplicare a unei "redresari progresive a pietei petrolului", se arata in document.

Proiectul nu este aprobat definitiv, insa mai multe surse de rang inalt din cadrul ministerelor Petrolului din tarile participante si-au exprimat optimismul in privinta ajungerii la un acord.

Tot potrivit acestui document, producatorii vor continua sa-si extinda consultarile pe tema celor mai bune mijloace prin care sa sustina piata petrolului, iar alte tari vor fi libere sa se alature acestui acord.

Iranul a anuntat ca nu participa la reuniunea de duminica, deoarece nu poate sa accepte o blocare a productiei, pe care a incercat, din contra, sa o relanseze, dupa ridicarea sanctiunilor internationale care i-au fost impuse in dosarul nuclear.

Propunerea de "inghetare" a permis deja pretului aurului negru sa creasca cu peste 60% fata de cel mai scazut nivel din 12 ani, pe care l-a atins in ianuarie - 27 de dolari barilul -, in pofida faptului ca, de atunci, oferta nu s-a schimbat la nivel mondial.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Doha inghetare productie petrol, #pret petrol Doha , #petrol